Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Spanar in den nya tekniken

Kreativiteten och arbetsglädjen var på topp när Teknikspanarna var på besök hos Skarphagsskolan på torsdagen.
- Så här borde skolan vara oftare, tyckte Karin Lindberg i klass 4a.

Linus Hultman, Sebastian Nyberg och Alex Mourad följer med spänning deras städmaskins framfart på golvet. Lina Engström ger goda råd.

Linus Hultman, Sebastian Nyberg och Alex Mourad följer med spänning deras städmaskins framfart på golvet. Lina Engström ger goda råd.

Foto:

NORRKÖPING2005-04-08 06:00
Det blev en annorlunda tekniklektion för mellanstadiebarnen på Skarphagsskolan när Teknikspanarna kom på besök. Indelade i grupper med varsin dator och en model av ett sovrum skulle barnen utveckla en apparat som gör något de flesta vill slippa - att städa.
- Barnen ska bygga en apparat, programmera den och få den att fungera, säger Carl Gyllensköld som tillsammans med Lina Engström reser runt i mellansverige i egenskap av teknikspanare.
Syftet med teknikspanarnas turné är att få barn i mellanstadieåldern att bli mer teknikintresserade och lärarna att bli inspirerade.
- Vi vill att det ska in ett samhällsperspektiv i undervisningen. Barnen ska lära sig se vad tekniken gör för oss i vår vardag, säger Carl Gyllensköld.
Intresset för teknik är lågt bland ungdomar idag vilket teknikföretagen tror kommer få negativa följder både för teknikföretagen och samhället i stort.
- Teknikföretagen vill värna om barn och ungdomars naturliga intresse för teknik, säger Carl Gyllensköld.
- Det krävs en teknisk allmänbildning för att hålla jämn takt med utvecklingen.
Rickard Lindmark är lärare i klass 4a. Han är mycket positiv till det här sättet att arbeta.
- Man önskar att vi hade haft resurser att låta barnen jobba på det här sättet oftare. Upplevelsen att bygga och skapa saker är viktig för barnen.
- Framförallt är det ett nyttigt för barnen att få jobba praktiskt. Man märker arbetsglädjen direkt. Det är en utmärkt träning i samarbete, planering och ansvar.

Mycket nöjda
Eleverna i klass 4a verkar också vara mycket nöjda över dagens undervisning. När Folkbladet är på besök är det full aktivitet i klassrummet och koncentrationen är hög. Uppgiften går ut på att få apparaten att samla ihop ett antal papperskuber. Resultaten är varierande, men försöken är många och goda.
- Jag blir fascinerad varje dag hur mycket kreativitet och tankeverksamhet som finns hos barnen, säger Carl Gyllensköld.
Bakom projektet står Teknikföretagen, en organisation där nästan alla teknikföretag i Sverige är medlemmar.
Projektet turnerar runt i hela Sverige. Nästa anhalt i Norrköping blir Vångaskolan, innan Teknikspanarna drar vidare till Linköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om