Sossar som säger ja och nej
NORRKÖPINGUlla Petterson-Carvalho och Peter Kennerfalk är båda sossar. Men i EMU-valet står de på olika sidor. Ulla Petterson-Carvalho är aktiv i Socialdemokrater för euron och Peter Kennerfalk är övertygad nej-sägare.
Peter Kennerfalk
Foto:
Ulla Petterson Carvalho: Man ska rösta ja för jobben, välfärden och inte minst med tanke på utanförskapet. Vi måste vara med fullt ut. Det är fel om vi sätter oss på läktaren nu när vi har kämpat för att grannarna i öst ska vara med.
Peter Kennerfalk: Man ska rösta nej för det finns ingenting som säger att det blir bättre om man röstar ja. Det finns inget bra ja-argument.
? Vad är viktigaste skälet till din uppfattning?
Ulla Petterson Carvalho: Skälet är förstås hela den Europeiska gemenskapen. Vi står vid ett vägskäl. Den väg vi går nu fortsätter inte. Det är två helt nya vägar. Antingen kan vi välja samma väg som övriga Europa eller så kan vi hitta en egen väg. Det är en framtidsfråga.
Peter Kennerfalk: Jag tror inte på det här projektet. Och man ser ju klart och tydligt att det inte fungerar. Tyskland, Frankrike och Italien sköter inte sina budgetar. För att klara situationen tvingas Tyskland nu att urholka sin välfärd. Det är inget beslut man har tagit frivilligt. Om man haft räntevapnet hade man aldrig gjort på det här viset. Då hade man agerat annorlunda. EMU är inte ett ekonomiskt projekt, det är ett politiskt projekt
? Vad är EMU och euro för dig?
Ulla Petterson Carvalho: Vi är redan med i EU och euron är sista steget i EU-samarbetet. I grund och botten handlar det om vilket Europa vi vill ha. Om vi vill ha fred, frihet och säkerhet.
Peter Kennerfalk: Om vi inför euron kan vi inte hålla kvar varje stats frihet. På sikt leder det till federalism. Jag sa ja till EU, men nu har jag sett att det inte fungerar. Just för att det är ett politiskt projekt med syfte att få Frankrike och Tyskland som herre på täppan.
? Kan man överblicka konsekvenserna av ett ja eller ett nej?
Ulla Petterson Carlvalho: Såtillvida att om det blir nej hamnar vi utanför, vi blir ett B-lag. Vår röst blir inte lika stark i någon fråga. Om vi röstar ja, får vi lägre ränta, det är entydigt. Och sista hindret för bättre handel försvinner.
Peter Kennerfalk: Nej, vi har inget att jämföra med. Vi kan inte köra Sverige parallellt. Det enda vi säkert vet är att om räntan från ECB ligger en procent under den svenska när vi går in, blir det lägre boendekostnader.
Men ingen vet om det blir mer eller mindre jobb. Det är som Alice i underlandet. När hon kommer fram till ett vägskäl undrar hon vilken väg hon ska ta. Då frågar en röst ?vart ska du??. ?Jag vet inte?, svarar Alice. ?Då kan du ta vilken väg som helst?, säger rösten.
? Kan vi vänta med att införa euron och se vad som händer i de andra euroländerna först?
Ulla Petterson Carvalho: Vadå vänta? Om vi bestämmer oss för att säga ja är inte målet att införa euron 2006. Men vi ska börja förhandla med ECB, Europeiska Centralbanken, för att se var knutpunkten ligger. Vi ska inte köpa grisen i säcken. Tyskland gjorde en dålig affär, men vi ska förhandla tills vi gör en bra affär.
Peter Kennerfalk: Ja. Det finns inget som hindrar. Det är dösnack att vi måste vänta tio år om det blir nej. Folkomröstningen är rådgivande. Omvärlden kan förändras drastiskt och regeringen besluta att vi ska gå med i EMU snabbt. Det finns inget som låser fast oss i tio år. Det är bara ett argument ja-sidan kör för att skrämma osäkra väljare.
? Tror du det blir ja eller nej på söndag?
Ulla Petterson Carvalho: Jag tror det blir ja.
Peter Kennerfalk: Jag tror nej-sidan vinner med nio procent.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!