Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Soptvisten till tingsrätten

Norrköpings kommun har nu stämt IL Recycling på drygt 13 miljoner kronor. Företaget har hittills avvisat det mesta av kommunens krav. Nu blir det hela en fråga för domstol, i första hand då Norrköpings tingsrätt.

NORRKÖPING2013-05-21 07:12

Till de 13 miljonerna ska också läggas, att kommunen hållit inne med betalningar på 4,5 miljoner. Man har så att säga tagit ut avtalsvite i förskott.

Sedan IL Recycling tagit hem upphandlingen slöt kommunen, genom tekniska nämnden, i april 2005 avtal med företaget om sophämtningen.

Misstankar uppkom

Efter det att misstankar uppkommit om att allt inte gick rätt till, inleddes i slutet av år 2011 en utredning, där ett stort antal avtalsbrott uppdagades.

I fyra kategorier begär kommunen nu avtalsvite för avtalsbrott.

Den helt dominerande delen, på 16,4 miljoner kronor avser då, att IL Recycling ska kört med överlast på över ett ton vid 1 638 tillfällen. Överlast är en klar riskfaktor och strider mot trafiklagstiftningen.

IL Recyclings lokala ledning måste ha känt till saken men låtit det hela fortgå. Enligt avtalet har kommunen rätt till 10 000 kronor i vite för varje enskilt avtalsbrott.

Tömt rubbet

Och vidare: Allt brännbart avfallet ska till Eon på Händelö, medan matavfall ska till Häradsudden. Där lastas det om för transport till biogasproduktion i Linköping.

IL Recycling har sopbilar med två fack, det ena för brännbart avfall och det andra för matavfall. Men enligt stämningsansökan har företaget under 156 driftsveckor tömt rubbet, det vill säga även matavfallet, på Händelö. Här är kommunens yrkande 1,56 miljoner kronor.

Det var i slutet av november 2011, som kommunen kom det här på spåren. Efter stickprovskontroller inleddes i början av år 2012 en utredning. Vågsedlar begärdes in dels från Eon och dels från Econova, i det fallet för invägningarna vid Häradsudden.

Har bestridit

IL Recycling ska också vid 73 tillfällen, och i strid med avtalet, ha hämtat avfall kvälls- och nattetid. Här är yrkandet 730 000 kronor.

Enligt stämningsansökan har IL Recycling också, vid uppvägning hos Eon, låtit kommunen betala även för avfall från andra uppdragsgivare. Här kräver kommunen 180 000 kronor.

I förhandlingarna har IL Recycling bestridit det allra mesta, som kommunen lagt företaget till last. Man har då heller inte betalt begärda viten.

En tvist till

Eftersom avtalet löpte ut vid årsskiftet har en ny upphandling genomförts. Ur den uteslöt kommunen IL Recycling, vilket företaget gick till domstol med. Förvaltningsrätten gav kommunen rätt, och IL Recycling har då överklagat till kammarrätten.

Nu är alltså ännu en rättsprocess på väg igång de båda emellan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om