Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

soppa

Inget är så värmande och gott som en skål med rykande het soppa. Slut gärna fingrarna runt skålen och sug in värmen i hela kroppen. Unna dig en stunds dröm om Thailand eller någon annan varm plats i ångorna från spännande kryddor. Allt till priset av några futtiga tior.

Foto: Dan Strandqvist

Norrköping2010-01-14 03:00
Vem skulle inte vilja fly vinterkylan för en strand i värmen? Men, nu är det inte alla förunnat att kunna lämna vardagen bara för att kung Bore fått för sig att lägga hela fäderneslandet i frysen. Vill man ge drömmarna näring samtidigt som magen får sitt kan en skål med het soppa vara ett steg i rätt riktning.När man skriver om mat blir det ofta de egna favoriterna som lyfts fram. Mat som man verkligen tycker om och gärna dukar fram till släkt och vänner på besök. I mitt hus blir det gärna en rykande het soppa med asiatisk kryddning. Den passar nästan alltid bra, antingen det är efter promenad i kylan eller som inledning på en middag med fler rätter.Piffa upp buljongen
Soppan ska vara lätt och helst klar, det vill säga gjord på buljong utan grädde eller andra mejerivaror. Och det finaste av allt, soppan går att koka med mycket enkla råvaror. Den blir förstås en kompromiss, men är alternativet att köpa soppan på burk eller i pulverpåse är det här definitivt ett bättre val. Grunden är en buljong, helt vegetarisk eller på hönsbuljongtärning eller kycklingfond. Söta buljongen med socker och ge den syra med vanlig vit vinäger. Smaka av med salt om du inte råkar ha fisksås hemma. Här har du en bra grund för asiatiska soppor antingen du sedan stoppar i fisk, skaldjur, kyckling eller bara grönsaker. Tänk på att allt som läggs i soppan helst ska vara skuret i bitar som kan ätas med sked. Vill du ha större bitar eller nudlar i soppan kan du duka med sked och gaffel för att underlätta ett anständigt bordsskick. Det asiatiska sättet att äta soppor av det här slaget är med pinnar och med skålen förd till munnen. Praktiskt om än inte riktigt gångbart vid alla västerländska matbord.
Thailändsk fisksoppaFör 4 personer400 g fiskfilé, hoki, kapkummel eller sej300 g wokgrönsaker1 citrongräs1 limefrukt1 msk färskriven ingefära1 msk röd currypasta1 msk fisksås1 msk konc. kycklingfond1 liter vatten1 dl thailändsk chilisås (sweet chili)färsk korianderrapsolja1. Skär fisken i bitar med 3 centimeters sida. Stöt citrongräset innan det hackas mycket fint. Tvätta och riv det yttersta skalet från limefrukten. Skala och riv ingefäran.2. Sätt en rymlig kastrull på spisen, hetta upp och slå i rapsolja. Vänd ner wokgrönsaker, citrongräshack, limeskal, ingefära, currypasta, fisksås och kycklingfond. Vänd runt och tillsätt vatten samt pressa saften ur limefrukten.3. Koka upp, lägg i fisken och sjud soppan 2-3 minuter. Avsluta med thailändsk chilisås och låt soppan dra några minuter innan den serveras med färsk koriander som garnityr.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!