Det har nu gått drygt en vecka sedan uppgifter publicerats om hur förre moderate finansministern Anders Borg, bördig från Norrköping, betett sig på ett synnerligen olämpligt sätt under en fest helgen före – han har också själv gått ut på sin Facebook och bett om ursäkt. Enligt Aftonbladets källor ska han bland annat ha kallat kvinnor för "hora" och "slampa". Efter detta upprättades en förundersökning av Norrmalmspolisen men denna lades ner under tisdagen i brist på uppgifter.
Debatten kring Borgs påstådda beteende har gått hög, inte minst bland moderata företrädare. Sophia Jarl (M), oppositionsråd i Norrköping tycker att många varit snabba att tycka utan att vara klara över exakt vad som hänt.
– Jag har alltid som målsättning att gå till källan så jag har alla korten på bordet innan jag uttrycker en åsikt men i just det här fallet är det så många rykten, det är ju bara de som var där som vet vad som hände, säger Sophia Jarl.
– Sedan har ju Anders Borg själv gått ut via Facebook och sagt att han uppfört sig på ett sätt som kan upplevas som olämpligt. Då måste man ju anta att det är så.
När Borg gick ut med sitt inlägg var det många som uttryckte sitt stöd – också från partiet.
– Det som jag reagerat mest på i det här är alla klappar på axeln som han fick väldigt snabbt från många i partiet, det massiva stödet innan någon vet vad som egentligen hänt. Jag tycker också att många bagatelliserade frågan med kommentarer som "det kan hända den bästa". Alkoholintaget blev en ursäkt men jag frågar mig: skulle man ha försvarat honom om han tagit bilen och kört iväg och efteråt sagt sig ha en black out?, undrar Sophia Jarl.
– Vill man stötta Borg som människa vore det bättre att göra det privat när det inte är helt klarlagt vad som hände. Sociala medier och Facebook är inte rätt forum för att ha diskussioner om sådana här saker.
Av en tillfällighet fick Sophia Jarl en debattartikel införd i Expressen samma dag som Borgaffären briserade.
– Den handlade om just frågor som könsroller och normer – om hur vi förändrar värderingar. Vi har redan nu så hårt debattklimat och jag tar naturligtvis starkt avstånd från ord som "hora" och "slampa", säger Sophia Jarl som tillägger att det är viktigt att framhålla principerna så det inte bara kommer att handla om en persons beteende.
– Vi ska inte ställa kvinnor och män mot varandra utan måste arbeta med de här frågorna tillsammans för att få till en förbättring, den här diskussionen som nu blivit gynnar inte någon.
011-200 472