På onsdagen samlades fullmäktigepolitikerna i Norrköping för att fatta beslut om avtalet med Elite Hotels of Sweden som tar över driften av konsert- och kongressverksamheten i Louis De Geer. Med 48 röster mot 35 beslutades att anta förslaget till avtal. S, V och MP röstade nej.
På åhörarläktarna satt ett tjugotal ungdomar från De Geer gymnasiet i Norrköping. De hade lockats till mötet av uppgifter i media om att en konsekvens av det nya avtalets hyreshöpjningar kan bli att Norrköpings Symfoniorkester kommer att lägga ner samarbetet med De Geer gymnasiets avgångsklasser i musik.
Efter mötet som avklarades på en timma uppstod spontana möten i foajén och ute på gatan mellan gymnasieungdomarna och några av politikerna, däribland kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl.
Folkbladet fick en pratstund med Cornelia Stenmark som studerar tredje året på musikprogrammet och Ava Sandström som går tredje årskursen på teaterprogrammet.
För Cornelia Stenmark var det första gången hon var på ett fullmäktigemöte. Ava Sandström är en mer van mötesbesökare. Hon är en aktiv medlem i det socialdemokratiska ungdomsförbundet och "brukar hänga" i lokalen då det är dags för möten. Ava Sandström var av "ideologiska skäl" mycket kritisk till beslutet att sälja driften av Louis De Geer till ett privat företag.
Cornelia Stenmark kände sig mest "orolig" för vad det nya avtalet ska betyda för De Geer gymnasiet framöver.
– Möjligheten att samverka med symfoniorkestern är en mycket stor sak för vår skola, sa Cornelia Stenmark.