Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sophia Jarl efter skjutningarna: "Mörk utveckling"

Sophia Jarl (M) är bekymrad över de senaste dagarnas skjutningar i Norrköping. Nu hoppas hon att regeringen agerar för att få ut fler poliser till kommunen, för akuta situationer men även för tryggheten.

Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande, säger sig vara bekymrad över de senaste dagarnas skjutningar i Norrköping.

Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande, säger sig vara bekymrad över de senaste dagarnas skjutningar i Norrköping.

Foto: Patrik Selsfors

Norrköping2023-07-25 16:15

Det har nu skett sex våldsdåd på fem dagar i Norrköping – ett antal skjutningar men dessutom ett bombliknande föremål som kastats in genom fönstret på en bilfirma. Föremålet var enligt uppgift skarpt men blev desarmerat och ingen person har skadats i skjutningarna men det är ändå ett trendbrott efter en relativt lugn period.

Den här utvecklingen berör naturligtvis även kommunledningen. Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) har följt de senaste dagarnas händelseförlopp.

– Det är klart att det är bekymmersamt och känns som en mörk utveckling i Norrköping. Det är egentligen inte så oväntat med tanke på hur det ser ut i Sverige. Ur ett europeiskt perspektiv är vi ett land som har mycket skjutningar och det har eskalerat i övriga landet, säger Sophia Jarl.

Vad gör kommunen i en sådan här situation?

– Det viktigaste är att vi får snabb och relevant information från polisen om det är något vi kan göra i våra verksamheter när det till exempel handlar om socialtjänsten eller skolan. Om det är ungdomar som ingår i de här olika konstellationerna så har oftast polisen och kommunen redan en samverkan, förklarar Sophia Jarl.

– Men i det akuta skedet är det ju främst polisen som måste agera och det gör de ju också.

Hon berättar att man genomfört en reform i kommunen för att förbättra responsen om något händer.

– Vi har nu alltid en tjänsteman som har beredskap dygnet runt. Om till exempel polismyndigheten vill komma i kontakt om ett ärende som kan beröra medborgarna kan de fort nå en kommunkontakt så vi kan vidta snabba åtgärder, berättar Sophia Jarl.

Kommunen har ett brottsförebyggande råd där man samverkar med bland annat polismyndigheten, socialtjänsten och utbildningsnämnden. Där handlar det mestadels om förebyggande insatser. Sophia Jarl riktar dock en vädjan till regeringen.

– Utifrån det som händer behöver Norrköping verkligen fler poliser. Det blir ju en passning till min egen regering men de måste agera och säkerställa att staten tar sitt ansvar. Kommunen kan arbeta med preventiva åtgärder för att ungdomar inte ska hamna i de här sammanhangen men det är extrem viktigt att alla kommuner har tillräckligt med poliser i den akuta situationen, säger Sophia Jarl.

– Det handlar även om att poliser visar sig ute på gatorna för det är klart att det här skapar en otrygghet bland medborgarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!