Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

SON-vänner i manifestation: Sälj inte ut Louis De Geer

"Om Louis De Geer säljs ut, tar snart tonerna slut" och "Stoppa försäljningen av De Geerhallen". Vid symfoniorkesterns konsert i Vasaparken manifesterade stödföreningen SON-vännerna mot kommunens planer på att eventuellt sälja konserthuset.

SON-vännerna, bland dem Ursula Pehart och Gunilla Huberth, manifesterade mot utförsäljning av Louis De Geer under symfoniorkesterns konsert i Vasaparken på onsdagskvällen.

SON-vännerna, bland dem Ursula Pehart och Gunilla Huberth, manifesterade mot utförsäljning av Louis De Geer under symfoniorkesterns konsert i Vasaparken på onsdagskvällen.

Foto: Malin Perk

Norrköping2023-08-17 17:00

Mycket folk kom till Vasaparken på onsdagskvällen för Musik i det gröna med Norrköpings symfoniorkester under Augustifesten. 

På plats fanns stödföreningen SON-vännerna för en manifestation med anledning av diskussionen om att sälja Louis De Geer, med eventuella konsekvenser för symfoniorkestern. Framme vid scenen stod Berit Härner och Carina Sjögren med en banderoll med texten "Stoppa försäljningen av De Geerhallen".

undefined
Berit Härner och Carina Sjögren från stödföreningen SON-vännerna stod längst fram vid scenen med banderollen "Stoppa försäljningen av De Geerhallen".

– Vi är helt emot det här med utförsäljningen av Louis De Geer, för vi tror att det kommer att påverka orkestern väldigt negativt, säger Berit Härner och talar om risk för att det blir för hög hyra, med oro för påverkan på tillgång till lokalerna och vad det innebär för orkesterns framtid.

Ett annat orosmoln är diskussionen om en högre grad av självfinansiering. 

– Det finns ingen symfoniorkester i hela världen som är självfinansierad. Det finns amerikanska orkestrar som har en högre grad, men de har ju sponsorbidrag och helt andra skatteregler än vi har här, säger Berit Härner.

undefined
"Om Louis De Geer säljs ut, tar tonerna snart slut" stod det på ett plakat.

– Jag tycker att kulturen är så viktig, och musiken är fantastiskt viktig. Och Norrköpings symfoniorkester – det är hur många människor som helst, bland annat jag, som längtar efter konserterna. Man mår så fantastiskt bra av att lyssna på musik. Det är nyttigt för kropp och själ, säger Gunilla Huberth som höll i ett plakat med texten "SON Norrköpings stolthet".

Också hon är orolig för att De Geerhallen ska säljas ut. Och någon sorts självfinansiering, det kommer inte att fungera, menar hon.

Det kom en del frågor från besökarna som visade att inte alla känner till diskussionen.

– Det var en del som frågade vad det är som ska hända, de kände inte till det. Det är många som inte har en dagstidning i dag, säger Gunilla Huberth.

undefined
SON-vännerna manifesterade under konserten i det gröna på Augustifesten i Vasaparken på onsdagskvällen. Gunilla Huberth och Ursula Pehart är emot utförsäljning av Louis De Geer.

– Det kanske var en del som vaknade upp när de såg oss gå runt, och läste vad vi hade skrivit på plakaten, säger SON-vännen Ursula Pehart som bor i Valdemarsvik och som varit lärare på Djäknepark.

Hon berättar att för henne, liksom för många andra, har kulturen alltid varit en livlina, en själavård.

– För mig ingår det här i en kommuns kärnverksamhet, även om Sophia Jarl inte anser det, säger Ursula Pehart.

– Som SON-vän känner jag att det här är en skandal för mig att ha de planerna att eventuell sälja ut Louis De Geerhallen, för det uppstår så många frågetecken. Var ska symfonikerna repetera, vart ska de ta vägen? Vilka människor kommer att ha möjlighet att gå till Louis De Geer och lyssna på konserterna om det är en privat ägare? Jag trodde aldrig att det här skulle inträffa.

– Vi är många som har gått i pension och som går på konserterna. Höjs priserna med det dubbla eller det blir tre gånger så dyra biljetter – hur många har råd att gå dit då? För mig är det otänkbart att Louis De Geer säljs ut till högstbjudande, fortsätter Ursula Pehart.

Hon öser beröm över SON och tycker att det är bra reklam för stan att ha orkestern i den form den är i dag. 

SON:s 82 musiker bjöd den här kvällen på bland annat musik från "Trollflöjten". Agneta Lindmark Thomas, marknads- och kommunikationschef, Scenkonst Öst, vittnar om stort intresse från publiken inför hösten.

undefined
Musik i det gröna är ett populärt inslag under Augustifesten. Symfoniorkesterns konsert i Vasaparken lockade som vanligt mycket folk.

– Vi sålde många abonnemang och biljetter under kvällen. Direkt efter konserten var det lång kö framför försäljningstältet och många var nyfikna och ställde frågor om våra konserter.

Fakta

Borgerlig samverkan med Sophia Jarl (M) som kommunstyrelsens ordförande har låtit utreda om konsert- och kongresshuset Louis De Geer skulle kunna ägas och drivas av någon annan, kommersiell, aktör än Norrköpings kommun.

Alternativen som i huvudsak står mot varandra är att byggnaden säljs till en privat entreprenör eller att byggnaden fortsätter att ägas av kommunen. Till det här finns alternativen att kommunen också fortsätter att driva verksamheten eller att en extern part tar över driften.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!