SON-ordföranden vill prata innehåll ? inte bara pengar
NORRKÖPINGFem miljoner mindre från kommunen nästa år. Dessutom ett program som redan är uppbokat första halvåret. Symfoniorkesterns ordförande Margareta Borggren (s) är, milt uttryckt, bekymrad.
Som kommunpolitiker är hon naturligtvis medveten om att kommunens pressade situation.
<b>Staten borde satsa mer</b>
- Jag tycker staten skulle satsa mer på orkestrarna. Det statliga bidraget har sjunkit från år till år genom att kostnaderna ökat medan bidraget stått still.
För Norrköpings del handlar det om 16?17 miljoner kronor från staten, knappt en tredjedel av budgeten.
- Även kommunerna runt omkring borde ställa upp bättre, anser Margareta Borggren.
Hon påpekar att det inte bara är grannkommunerna som har förmånen av att ha landets till storleken femte symfoniorkester (och bästa, tillägger hon) inpå knutarna. Bussarna kommer från Katrineholm, Vingåker, Nyköping och alla möjliga platser när det bjuds konsert i Louis DeGeer.
<b>Social funktion</b>
- Jag är övertygad om att orkestern bidrar oerhört mycket till Norrköpings anseende. Efter Stockholm, Göteborg och Malmö är det Sveriges största orkester. Tvingas vi skära ner antalet musiker så betyder det att vi måste minska repertoaren, vissa kompositörer kan vi inte spela alls.
- Dessutom tror jag att konserterna fyller en stor social funktion för Norrköpingsborna. Man ser hur folk träffas och umgås i samband med konserterna, fikar i pauserna och pratar med varandra. Det är ett sätt för många att över huvud taget komma ut och träffa folk, säger Margareta Borggren.
- Jag tycker det är viktiga att väga in sådant också i diskussionerna, inte bara prata pengar.
<b>Vridit och vänt</b>
Hur det ska gå till att göra en balanserad budget nästa år vet hon inte ännu. Om det nu blir så att bidragen minskar.
Norrköpings kommun minskar enligt budgetförslaget med 5 miljoner till 21.5 mkr. Linköping ökar med en miljon jämfört med 2002 (till 2.5 mkr).
- Vi har redan vridit och vänt på verksamheten och sparat in på allt som går, suckar SON-ordföranden.
2002 ger ett överskott på 1.5 miljon, bl a genom att man var utan direktör en period när Reidar Svedahl försvann till flygbranschen. De pengar går in i årets kommunbokslut och till ingen glädje för symfoniorkestern nästa år.
Strax förre jul fattar kommunfullmäktige sitt beslut. Det är en kompakt majoritet för sänkt bidrag.
- Vi måste bearbeta staten och regionen för att få dem att ta sitt ansvar, säger Margareta Borggren.
<b>Lokala motioner</b>
- Framför allt måste staten ta ett ökat ansvar för orkestrarna. Tack vare lokala motioner i riksdagen sitter det nu en utredning som ska komma med förslag till hur det framtida stödet ska utformas.
Hur verksamheten ska se ut från årsskiftet är det däremot ingen som har svar på idag.
Margareta Borggren och hennes styrelse har en svår uppgift framför sig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!