Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

SON har sålt mer abonnemang den senaste veckan

På kommunfullmäktige uppmanade Louise Malmström (S) alla som kämpar för SON att köpa abonnemang till säsongens konserter. "Vill man rädda symfoniorkestern är det ett sätt att göra det", säger hon.

Louise Malmström (S) har tecknat abonnemang till SON och uppmanar andra som vill ha kvar symfoniorkestern att göra det samma. "Det är mer konstruktivt", säger hon.

Louise Malmström (S) har tecknat abonnemang till SON och uppmanar andra som vill ha kvar symfoniorkestern att göra det samma. "Det är mer konstruktivt", säger hon.

Foto: Thomas Möller, Elin Holmer, Eva Jensen

Norrköping2023-08-30 15:00

Det var en interpellation från Socialdemokraterna om den eventuella utförsäljningen av Louis De Geer som föranledde en tre timmar lång kulturpolitisk debatt på senaste kommunfullmäktigemötet. Louise Malmström sitter även i styrelsen för Scenkonst Öst, där SON, Östgötateatern och Östgötamusiken ingår. Hon är oroad över de krav som Borgerlig samverkan ställer på symfoniorkestern om att de ska betala en marknadsmässig hyra och öka sin självförsörjningsgrad, men vill nyansera debatten.

– Ibland blir debatten lite konstig för det låter som att vi inte vill öka självförsörjningsgraden, men det gör vi. Vi vill fylla salongerna och att fler ska njuta av kultur. Sen kommer det aldrig vara så att salongerna är helt fulla. Vi har stora scener och en ganska liten befolkning, i alla fall i jämförelse med storstäderna.

Rent allmänt lider både SON och Östgötateatern av sviterna av pandemin. De har ännu inte kommit upp i samma nivåer på biljettförsäljningen som innan och det märks också ett förändrat beteende att folk köper sina biljetter senare och senare. 

– Jag tror själv att jag är mindre benägen att binda upp mig på förhand än vad jag var förr. Men om man inte gör det så kanske det inte heller blir av, säger Louise Malmström, som nu har tecknat abonnemang. 

– Alla de som nu reser sig upp och försvarar och vill ha kvar vårt fina kulturutbud, de kan ju också bidra till den ökade självfinansieringen. Om man har råd så är det ett ypperlig tillfälle, fortsätter hon.

Hon säger att det är lätt att bli hemmablind och glömma bort det som finns nära och tillgängligt, och att hon på riktigt är orolig för vad som kan gå förlorat.

– Bojkott och manifestationer har ju sin plats så klart. Men jag vill inte bara väcka debatt. Jag vill på riktigt att det går bra och då är det mycket mer konstruktivt att köpa det här abonnemanget, om man har möjlighet.

Agneta Lindmark Thomas, marknads- och kommunikationschef på Scenkonst Öst, säger att hon märkt av en ökning av försäljningen till SON:s konserter den senaste veckan. 

– Det gäller både abonnemang och biljetter till enstaka föreställningar. Men sen är det ju svårt att veta vad det beror på, men det kan ju ha med debatten att göra.

SON har säsongspremiär i Linköping den här veckan och i Norrköping nästa. De har inte valt att marknadsföra sig på något speciellt sätt på grund av kulturdebatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!