SON behöver fler miljoner
NORRKÖPINGI fjol bidrog Norrköpings kommun med knappt 21 milj kr till Symfoniorkestern. Men för nästa år kommer att krävas 26-28 milj kr - aviseras det nu. Orkesterns ställning tycks åter något oklar. Det politiska stödet är i varje fall osäkert. Gunnel Gennebäcks avgång som ordförande innebär ett klart avbräck.
- Tidigare har kommunen alltid fått gå in i efterhand och betala våra underskott. Nu säger vi i stället i förväg rakt och ärligt, att så här är det. Som man säger i Norge så kallar vi en ko för en ko.
Men helt klart är Symfoniorkestern på väg att bli dyrare för kommunen. Och det oroväckande är då, att det politiska stödet är såpass bräckligt.
<b>Extra anslag</b>
I höstas beslöt en knapp majoritet i kommunfullmäktige om ett extra anslag på 6 milj kr, utöver de "traditionella" drygt 16 miljonerna. Extrapengarna beskrevs, med en förskönande omskrivning, som en "reserv" - om inte orkesterföreningen "lyckas fullt ut att finna andra intäkter". Men redan då var det, egentligen, helt klart att pengarna skulle gå åt.
Kommunens bidrag till Symfoniorkestern uppgår därmed för i år redan till 22,8 milj kr. Men till det kommer då också det förväntade underskottet på 3,3 milj kr, summa 26,1 milj kr. Och det är då drygt 5 milj kr mer än i år.
Ett underskott på 3,3 milj kr förutsades redan i december. Men dåvarande styrelseordföranden Gunnel Gennebäck sade sig då vara optimist och räkna med, att man skulle kunna jobba ner underskotet till 2 milj kr under årets gång.
<b>Nytt underskott</b>
Men nu konstateras, i en skrivelse till kommunen, att underskottet ser ut att bli just 3,3 milj kr - som styrelsen för Norrköpings Symfoniorkester hemställer om att kommunen ska täcka. Vilket kommunen då också lär bli tvungen att göra, orkestern är ju en kommunal inrättning.
Därtill sägs i skrivelsen klart ut att om man ska kunna behålla orkesterns nuvarande verksamhet kommer för år 2002 att krävas 26-28 milj kr i kommunalt bidrag. Man kan nämligen inte räkna med att få mer pengar än i dag från vare sig Linköpings kommun, landstinget, staten eller någon ny stor huvudsponsor.
Skrivelsen är undertecknad av VD Reidar Svedahl samt styrelsens vice ordförande Christina Brusén. Ordföranden Gunnel Gennebäck har ju avgått från alla sina kommunala uppdrag, och då även detta.
Och det är beklagligt för orkestern som i Gennebäck hade en stark anhängare, dessutom försedd med makt. Sådana supportrar finns nog dessvärre inte längre kvar i maktens korridorer.
<b>Förklaringar finns</b>
- Det är en stor förlust för oss att inte längre ha Gunnel kvar, säger Reidar Svedahl. Vi får nu vänta på vem som ska efterträda henne, och vad politikerna kommer att vilja göra med oss. Vi får anpassa oss till den nya vardagen. Men en person som Gunnel kommer man inte att hitta så lätt.
Det finns förklaringar till de ökande underskotten. En delförklaring är att sponsringen på 1 milj kr vardera årligen från Lundbergs/NCC, som orkestern haft de senaste fem åren, nu upphört. En annan att även musiker har löneökningar, tre procent betyder exempelvis 1,5 milj kr i nya utgifter.
- Det krävs en uppräkning av intäkterna med 1 milj kr varje år, och kanske vart fjärde år 2 milj kr. En symfoniorkesters ekonomi är närmast osannolikt förutsägbar, säger Reidar Svedahl. 50 av 65 milj kr är lönekostnader, och för övrigt så anser våra musiker att de är underbetalda jämfört med de i andra symfoniorkestrar.
Och snart ställs då åter frågan om Norrköpings kommuns vilja att i längden skjuta till ständigt mer pengar till sin symfoniorkester.
<b>Hur blir det?</b>
Redan för de sex extramiljonerna, som nu redan både permanentats och ändå inte räcker till, satt det hårt åt i kommunfullmäktige - majoriteten då i november var inte mer än 45-40.
Och hur blir det nu, när nya och högre ekonomiska krav kommer upp inför nästa år? Det är, onekligen, frågan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!