Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sommelier ? gammalt yrke som ändrat form

NORRKÖPING
Nej, det är inte alls säkert att det ska vara "white wine for the fish", även om grevinnan på nyårsafton alltid vill ha det så.
Det kan Maria Appelgren lära ut, nu när hon är nydiplomerad sommelier.

Nydiplomerade sommeliern Maria Appelgren vet mycket om viner. 	
FOTO: ROBERT SVENSSON

Nydiplomerade sommeliern Maria Appelgren vet mycket om viner. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2001-09-18 00:00
- Det beror på vad man har för tillbehör till fisken, säger Maria. Det beror på såsen, på grönsakerna och hur man anrättat dem och så vidare.
- Som i dag när vi serverar pocherad forsk med smörstekta kantareller och senapssås. Då rekommenderar vi en röd bourgogne till.
Maria är servitris, och numera som sagt även sommelier, på President i Norrköping. Hon har genomgått en tre terminers kurs på Restaurangakademin i Stockholm, en dag i veckan.

<b>Gammal och nytt</b>
Sommelier är ett ord så gammalt att det inte längre står med i lexikonen, och samtidigt så nytt att det inte hunnit komma med igen.
Franska är det i varje fall, som sig bör, och åsyftar enligt Maria den underlydande som i riktigt gamla tider hade ansvar för vallning av packdjuren och som då tillika hade att avsmaka mat och dryck åt kungen, eller vem det nu kunde vara.
Fast någon finsmakarfunktion var det inte då inte. I stället var då sommeliern ett slags försökskanin, på vilken det skulle testas om kungens förplägnad månne var förgiftad.
Numera har yrket högre status. Sommelierns kunnande handlar om drycker i allmänhet, men med speciell inriktning på vin. De får lära sig mycket om historia, odling, tillverkning... men också naturligtvis om det, som väl är vad som intresserar restauranggästen - vilket vin som ska väljas, hur olika maträtter och viner kan kombineras.
- Vi serverade ankleverterrin häromdagen. Till det passar en sauterne, alltså ett sött dessertvin, förklarar Maria. Det beror på kombinationen av sötman i vinet och fetman i maten.
Om sådant kan man då tipsa gästerna, och sedan kanske få höra att det här hade jag aldrig tänkt på, men det var ju perfekt. Då är det roligt.

<B>Huvudstaden</B>
Sommelier är väl mer en storstadssyssla, och det är inte utan att Maria avundas sina kurskamrater med deras helt andra möjligehter att hänga med och förkovra sig däruppe i huvudstaden.
Men ett visst utlopp får hon även på President, och det är med ett helt annat självförtroende som hon nu rekommenderar sina gäster det ena eller andra vinet. Hon hon också sedan i våras hållit i några vinprovningar.
- Dessutom är det här mitt intresse privat också, jag har vinkyl och ägnar mig åt vin på fritiden, läser en massa också.
- Så det känns, under alla förhålladen, helrätt att ha gått den här kursen, säger Maria Appelgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om