Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sommartema: gammal kärlek

NORRKÖPING
"Gammal kärlek". Är vad det ska handla om, när nu Föreningen Vikbolandsspelet laddar upp för ännu en sommarsäsong.
Ny spelplats är Kullbacken i Östra Husby. Handlingen utspelas denna gången till stor del kring 40-talets dansbanor på Vikbolandet.

Längst fram de två kärleksparen – Kaj Lärka och Maria Olofsson, samt Margareta Gustavsson och Hans-Ola Danielsson. Därbakom resten av ensemblen, med Berit Malmqvist kikande fram mellan paren.
FOTO: HENRIK FLYGARE

Längst fram de två kärleksparen – Kaj Lärka och Maria Olofsson, samt Margareta Gustavsson och Hans-Ola Danielsson. Därbakom resten av ensemblen, med Berit Malmqvist kikande fram mellan paren. FOTO: HENRIK FLYGARE

Foto:

Norrköping2001-07-16 00:00
Här finns allt som ska till för ett folklustspel.
Två kärlekspar, där det ena ska föreställa "gammalt" (Margareta Gustavsson och Hans-Ola Danielsson), medan det andra är ungt (Kaj Lärka och Maria Olofsson).
Därtill haver man en nämndeman, som vill bygga dansbana, samt en kyrkligt lagd änkefru, som är emot detta påfund. Nämndemannen har en hushållerska, som spelas av Berit Malmqvist (som annars inte varit med i Vikbolandsspelet på tio år).
- Jag vill ha nämndemannen men han vill inte ha mig, förklarar Berit, som är med igen "för att det är så roligt".
- Och så trevliga kaffepauser vi har sen.

<b>Gamla låtar</b>
Ja, sen blir det då också musik av en fyrmannakapell, populära låtar från den tiden. Det verkar betryggande, det blir säkert bra i år igen.
Det var 1984, jubileumsåret, som man började - och spelade sedan "Skomakaren ifrån Å" ända fram till 1991. "Gammal kärlek" blir den femte uppsättningen.
Stycket bygger på synopsis av Margareta Gustavsson och Hans-Ola Danielsson, som intervjuat äldre människor men också är gamla nog att ha egna minnen från både dansbanor och annat.
- Säkert fanns det 15 dansbanor på Vikbolandet då, det var väldigt populärt. Sedan fanns också de som var kritiska mot dansen, det talades ju om "dansbaneeländet", säger Hans-Ola.
- Är man uppväxt på Vikbolandet har man ju sen barnsben hört historier om både det här och annat, säger Margareta.

<b>Lokala pjäser</b>
Regissören Pontus Helander har utformat det slutliga manuset. Och nu är man alltså i full gång.
- Nåt som är intressant med den här föreningen är att vi hela tiden byggt på material som kommit härifrån, från Vikbolandet. Vi har inte tagit något från till exempel Gideon Wahlberg, utan gjort egna saker, säger Pontus.
Biljetterna har redan börjat gå åt, och ensemblen har också en trogen publik ända bort till Dagsberg och Ljunga... Nej, skämt åsido så är den än mer långväga än så. Från hela Östergötland och även från Västervik, Öland och Gotland kommer den.

<b>Ända från starten</b>
Föreningen Vikbolandspelet har 240 medlemmar. Den här gången står ca 30 på scenen och ytterligare 15 sköter allt det andra.
Några har varit med ända sedan 1984, men nya kommer ständigt till och särskilt roligt är att även unga gör det.
- När man ser hur duktiga ungdomarna är, och hur snabbt de lär sig, då blir det som en belöning för allt det vi gör, säger Margareta.
Och sedan har de ju så roligt också.
- Ja, man skulle nästan kunna säga att vi gör det här för vår egen skull, för att vi har så kul när vi gör det, säger Pontus Helander, regissören.
Men självfallet får folk gärna komma och titta också. Premiären blir den 28 juli, och sedan visas 10 föreställningar fram till den 7 augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om