Sommarteater
De nötta golvtiljorna på Brunnssalongens scen döljs av grå heltäckningsmatta. Här ska Teater Kamraterna ge Harold Pinters kammarspel Älskaren. - Det är oväntat att göra Pinter som sommarteater i en gammal lada från 1700-talet, säger Dan Turdén, regissör.
Teater Kamraterna har gjort sommarteater i Brunnssalongen till en tradition. På fredag har nobelpristagaren Harold Pinters Älskaren premiär med bland andra Maximilian Mellfors och Monica Almqvist-Lovén i rollerna.
Foto: Andreas Skogh
Dramat handlar om ett välbärgat par som tar in varsin älskare och älskarinna för att bryta sin tristess. I rollerna finns Maximilian Mellfors, Monica Almqvist-Lovén och Daniel Ralphsson. - Jag är jätteförtjust i pjäsen, säger Monica. Relationen är så sjuk, den känns rolig och modern. Jag har spelat barnteater och här är de vuxna som barn. - På 60-talet fanns snävare ramar och gränser för en fin och duktig flickas sexualitet. Mycket har förändrats, men fortfarande skiljer sig synen på mannens och kvinnans sexuella behov. Men hon får vara sexuell med sin älskare. Den konflikten och spänningen är det roligt att jobba med, fortsätter hon. Inget kommunstöd
I år stöds produktionen av Östgötateatern, Östsam och Helge Ax:son Johnsons Stiftelse. Men kommunen har dragit in sitt stöd. - Det är tråkigt när alla jobbar gratis och de sagt "ni är så viktiga för oss". Men jag vill verkligen inte framstå som bitter. Få kommuner har bra ekonomi i dag, säger Dan Turdén. Han berättar att föreställning, om den getts på en institutionsteater, kanske repeterats åtta veckor på heltid. Förutsättningarna för Teater Kamraterna är en helt annan. - Vi får göra som Pinter. Medan han turnerade med en pjäs repade man in nästa repertoar på dagen. Det är fullt ös. När vi inte repar ska t ex hemsidan fixas, vi försöker hinna att blogga och twittra, berättar han. Det låter tufft. Vilken är drivkraften som får er att fortsätta? - Det här är så nära konstnärlig frihet man kommer, säger Dan Turdén. Folk förstår nog inte hur mycket intern politik det är på en teater, som alla tvingas förhålla sig till.