Sommarplugget sparade miljoner

Sommarskolans tre veckor är över och Barn- och ungdomsnämndens ordförande Lars Stjernkvist är nöjd med resultatet. Ytterligare 50 elever har nått upp till nivån som ger behörighet till höstens gymnasiestudier. Det sparar flera miljoner kronor för kommunen.

Foto: Andreas Skogh

NORRKÖPING2009-07-09 03:00
- Det har varit fantastiskt att se vilken energi det har varit under de här tre veckorna. Både från elever och lärare, säger Lars Stjernkvist.- Nu är vi totalt nere under 10 procent med elever som inte är godkända. Med de är vi bland de bästa kommunerna.Egentligen vill inte Lars Stjernkvist ha sommarskolan alls. Han menar att åtgärderna ska in så tidigt som möjligt. Många av de 94 eleverna var nära att klara av skolan under våren. För att komma åt anledningarna till varför de inte blev godkända under ordinarie termin, djupintervjuas nu eleverna. - Vi kommer inte att ta bort sommarskolan förrän vi vet att det vi ersätter den med fungerar, säger han.- Om de här 50 eleverna istället hade gått på IV-gymnasiet ett år, för att få samma behörighet, så skulle det ha kostat kommunen fyra miljoner kronor. Det visar hur viktigt det är att resurserna kommer in tidigt. Men samtidigt kan man inte ge pengar till en brandvarnar, åt någon vars hus står och brinner. Vi måste veta var vi ska in med åtgärderna.Skolverket betalar
Extra bra för kommunen är att det uteslutande är Skolverket som betalar sommarskolan. Kommunens lokaler användes (Victoriaskolan), så det är löneposten som varit dyr. Kommunen fick 295 000 kronor i stöd och har bara stått för egna mindre avgifter. - Även om det inte belastade kommunen, så är det ändå statens pengar.Lars Stjernkvist vet inte varför så få kommuner har sommarskolor.- Det krävs väl lite engagemang. Men vi är nog en av de kommuner som skrikit högst också. Skolorna hamnade i en svår situation under våren. Den ekonomiska krisen satte sina spår och med omorganisationen blev det turbulent. Läget försvårades ytterligare av att de ekonomiska direktiven från kommunen kom försent.- Vi var inte nog förutseende. När skolorna är tvungna att fatta besparingsbeslut på så kort tid, så blir det en del drastiska beslut. Jag är säker på att det satte sina spår och ledde till att elever inte klarade sig upp till godkänt, säger Lars Stjernkvist.
✔ 1 628 elever gick ut den gångna terminen.✔ 204 (12,5 procent) hade inte behörighet till gymnasiet.✔ 94 av de 204 gick i kommunens frivilliga sommarskola.✔ 50 av de 94 kompletterande upp sig till behörighet.Efter sommarskolan är de icke behöriga 154 st (9,5 procent).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om