Under sommarlovet blir det färre vuxenkontakter och minskad social kontroll. Därför är polismyndigheten nu orolig att rekryteringen av barn och unga kan öka under de kommande månaderna.
I Norrköping är man i högsta grad medveten om detta i och med att staden drabbats hårt av gängkriminalitet med många mycket unga förövare.
– För många barn är ju skolan en bas där man kan känna sig trygg och säker – där man trivs och har rutiner. Så tar skolan slut i och med sommarlovet och har man en hemmiljö som kanske inte har de bästa förutsättningarna, så blir ju barnen ännu mer sårbara, säger Annika Granath, kommunpolis i Norrköping.
– Det ökar risken för att kriminella kan ta kontakt med de här barnen.
Det här försöker polisen och kommunen att förebygga på olika sätt. Man har fem områden som man arbetar särskilt strukturerat mot som kallas EFT-områden (Effektiv samordning för trygghet). Det är Klockaretorpet, Marielund, Navestad, Hageby samt Centrum.
– Vi försöker jobba tillsammans med andra aktörer för att barnen ska få ett meningsfullt sommarlov – särskilt för dem som vi vet är sårbara, förklarar Annika Granath som framhåller skolkuratorernas roll:
– Det kan vara allt från att hjälpa barn att komma iväg på läger, att kunna ägna sig åt sitt fritidsintresse under sommarlovet eller att få ett sommarjobb.
Ett framgångsrecept är samverkan mellan olika aktörer.
– Civilsamhället tar också ett jättestort ansvar, jag tänker på Missionen, Svenska kyrkan, Norrköpings kommun. Även Hyresbostäder tar ett stort ansvar som fastighetsägare, säger Annika Granath.
I och med närheten till exempelvis Söderköping och Finspång förekommer det även att ungdomar därifrån kommer till de här områdena.
– Det kan till exempel vara för narkotika som det ju finns här. Vi har samverkan med de här kommunerna, till exempel genom en samverkansform som heter SSPF: skola, socialtjänst, polis och fritid, förklarar Annika Granath.
– Där kan vi, genom samtycke med barn och föräldrar, hjälpas åt runt unga individer som behöver stöd. Det här finns i de andra kommunerna också.
Polismyndigheten varnar också för en eskalerande utveckling. Där barn och unga förut fick i uppdrag att vakta en port kan det nu handla om brutala morduppdrag. Det händer också allt oftare att man sänder unga förövare långt genom landet för att utföra sina uppdrag.
– Det finns exempel på där barn åkt långa taxi- eller tågresor för att begå grova brott i en helt annan stad, säger Hanna Paradis, kommenderingschef för polisens nationella arbete mot den grova organiserade brottsligheten i ett pressmeddelande.
Det här har vi sett även i Norrköping där unga förövare kommit hit från andra delar av landet. Ett exempel är skottlossningen mot en dörr i Hageby i september 2023 där förövarna kom upp med bil från Skåne. Vi har också berättat om planerna där en 15-årig Kalmarbo kördes till Hageby för att utföra ett mord på Mirum.
Polisen vill nu uppmärksamma vårdnadshavare om det här.
– Polisen mottar många samtal från oroliga föräldrar. Vi vill uppmana dem att kontakta oss, hellre en gång för mycket än en gång för lite. Föräldrar och andra vuxna är en viktig del i polisens arbete med att identifiera unga som rekryterats av kriminella, kommenterar Hanna Paradis.