För femte året i rad turnerar den omtalade matmarknaden Geraud International Street Market i Sverige. Och sedan i onsdags är den i Norrköping.
Längs Olai Kyrkogata och Hantverkargatan trängs kvalitetsdelikatesser från alla världens hörn. Och för den som vill äta vällagad restaurangmat på plats är utbudet enormt. Paella, fiskgrytor, spanska wraps, currywurst, fransk take away och till och med krokodilburgare.
För den som bara vill handla med sig något hem är utbudet ännu större. Chilicheddar, kängurukött, holländska ostar, lagrad gorgonzola, en mängd olika korvar och franskt bröd bakat på plats är bara en liten del av vad marknaden har att erbjuda.
Mat från en hel kontinentMo Tajic säljer oliver från Grekland. Oliver med vitlök, chili, redbellpeppar, fetaost och soltorkade tomater. Han visar stolt upp en skål med färska gröna oliver.
– De här måste ligga i en vattenblandning för att inte bli missfärgade. De är fantastiskt goda. Men inte en svensk favorit. Svenskarna föredrar kalamataoliver och Hawaiimixen, säger Mo Tajic skrattar.
SlitsamtHan berättar att matmarknaden turnerar i Sverige från april till december, och att det är ett roligt men slitsamt jobb.
– Vi arbetar till sent på nätterna. I början är det roligt, men när säsongen börjar ta slut känns det slitsamt. Det går inte att kombinera det här livet med vardagliga ting, som att umgås med vänner och familj, säger han och får en bekymrad rynka mellan ögonbrynen.
I det franska köket Bistro de Paris serverar Alice och Lionel ur stora grytor med kyckling och kött. Ståndet är ett av de mest välbesökta. Den franska kocken Christophe Brachais berättar att det kökets, såväl som marknadens råvaror är av högsta kvalitet.
– För oss är det viktigt att använda bra varor, annars smakar inte maten. Jag använder bluecheese till kycklingen och bourgogne till fisken, säger han.