Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sommarens färgstarkaste matmarknad

Den populära matmarknaden Geraud International Street Market är i stan. Fram till på lördag kan Norrköpings alla gourmetgomar frossa i paella stekt i grädde, fransk take away-mat, kängurukött och krodilburgare.

Kött i alla former och smaker finns på marknaden.

Kött i alla former och smaker finns på marknaden.

Foto: Andreas Skogh

NORRKÖPING2013-06-07 05:04

För femte året i rad turnerar den omtalade matmarknaden Geraud International Street Market i Sverige. Och sedan i onsdags är den i Norrköping.

Längs Olai Kyrkogata och Hantverkargatan trängs kvalitetsdelikatesser från alla världens hörn. Och för den som vill äta vällagad restaurangmat på plats är utbudet enormt. Paella, fiskgrytor, spanska wraps, currywurst, fransk take away och till och med krokodilburgare.

För den som bara vill handla med sig något hem är utbudet ännu större. Chilicheddar, kängurukött, holländska ostar, lagrad gorgonzola, en mängd olika korvar och franskt bröd bakat på plats är bara en liten del av vad marknaden har att erbjuda.

Mat från en hel kontinent

Mo Tajic säljer oliver från Grekland. Oliver med vitlök, chili, redbellpeppar, fetaost och soltorkade tomater. Han visar stolt upp en skål med färska gröna oliver.

– De här måste ligga i en vattenblandning för att inte bli missfärgade. De är fantastiskt goda. Men inte en svensk favorit. Svenskarna föredrar kalamataoliver och Hawaiimixen, säger Mo Tajic skrattar.

Slitsamt

Han berättar att matmarknaden turnerar i Sverige från april till december, och att det är ett roligt men slitsamt jobb.

– Vi arbetar till sent på nätterna. I början är det roligt, men när säsongen börjar ta slut känns det slitsamt. Det går inte att kombinera det här livet med vardagliga ting, som att umgås med vänner och familj, säger han och får en bekymrad rynka mellan ögonbrynen.

I det franska köket Bistro de Paris serverar Alice och Lionel ur stora grytor med kyckling och kött. Ståndet är ett av de mest välbesökta. Den franska kocken Christophe Brachais berättar att det kökets, såväl som marknadens råvaror är av högsta kvalitet.

– För oss är det viktigt att använda bra varor, annars smakar inte maten. Jag använder bluecheese till kycklingen och bourgogne till fisken, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om