Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sommaren botar inte ångest

Tjejjouren har öppet hela sommaren för att stötta tjejer med ångest.

Ångest. För många som ringer är det första gången de vågar berätta om sin ångest.

Ångest. För många som ringer är det första gången de vågar berätta om sin ångest.

Foto: Emma-Sofia Olsson

norrköping2015-07-10 20:00

– Det är viktigt att inte hålla inne på saker som är jobbigt, då mår man sämre, säger Rebecca Karlsson från Norrköpings Tjejjour.

Hon har varit aktiv i jouren sedan förra hösten och är en av dem som ställer upp och jobbar även under sommaren för att de ska kunna hålla öppet i år.

– Ångest försvinner inte för att det är sommar. Om vi stänger kommer fler tjejer skulle känna sig ensamma och inte kunna släppa sina ut känslor och tankar.

De flesta som hör av sig är i tonåren, men alla är välkomna att ringa som identifierar sig som tjej och behöver prata av sig. Ofta handlar samtalen om ångest av olika slag.

– Det kan vara ångest över kroppen, personer som har självskadebeteende eller stora krav på sig själv, berättar Rebecca.

Tjejjourerna i Sverige har startats ur en feministisk idétradition.

– Vi finns där och lyssnar och stöttar som medsystrar.

En del som hör av sig har blivit utsatta för brott, till exempel sexualbrott.

– I de situationerna ställer vi frågor om det de har upplevt och lyssnar på deras berättelse. Vi frågar om de pratat med någon i deras närhet, men det är upp till dem själva om de vill anmäla eller inte.

Rebecka berättar att för många är det första gången de berättar om händelsen när de ringer tjejjouren och det är en förutsättning att vara anonym och inte bli pressad till att anmäla.

– Anledningen till att de inte vill anmäla är ofta att de skäms och tar på sig skulden. Vi finns här och lyssnar och bekräftar att känslorna efter det de har varit med om måste vara jobbiga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om