Som på landet - mitt i stan

NORRKÖPING: Mitt inne i stan finns ändå känslan av att vara på landet. Det är därför som Annis Larsson har blivit kvar på Nordantill, i sitt hus från 1904. På gården träffas grannarna för att umgås. Här firas nationaldag och kräftpremiär.

Trivs på sitt Nordantill. Det gör Annis Larsson som bor i kvarteret Källan. Det är främst kontakten med grannarna som hon uppskattar och umgänget med dem.

Trivs på sitt Nordantill. Det gör Annis Larsson som bor i kvarteret Källan. Det är främst kontakten med grannarna som hon uppskattar och umgänget med dem.

Foto:

Norrköping2007-02-06 06:00
Kvarteret heter Källan. Den generösa innergården inramas av gatorna Plankgatan, Dragsgatan, Smedjegatan och Sandgatan. Så här års gapar gården tom. Men mängden leksaker skvallrar om att det finns barn här och mycket uteliv när vädret tillåter.
Annis Larsson flyttade in i sitt hus 1999. Rummen i hennes tvåa har spännande planlösningar. Annis berättar att hennes bostad en gång i tiden inrymde en butik, en begravningsbyrå tror hon att det var. Av skyltfönstren har det blivit flera mindre fönster. Butiksdörren finns fortfarande kvar på utsidan.
Men det bästa med kvarteret är människorna tycker Annis. Här känner man sina grannar. Den naturliga mötesplatsen är gården. Här dukas det till långbord på nationaldagen och här grillas det.
Annis har bott på landet. Att bo i kvarteret Källan ger samma känsla av trygghet som hon upplevde på landet.

Ömsat skinn
Nordantill har både sjudande byggarbetsplatser och sömniga bakgator. Här finns de bofasta som är nöjda med områdets lugn men ändå centrala läge. Här finns de som är på genomresa, på väg till Folkparken, till universitetet för förkovran. Här finns flanörerna som tjusas av Strömmens vatten.
Nordantill har ömsat skinn. Området kändes som en enda stor dammig parkeringsplats på slutet av 1980-talet. Många år senare har flera av dessa öde ytor fyllts med hopp och liv, med framtidens byggnader.

Tarvliga kunder
Bagaren Caroline Karlsson har sin framtid på Smedjegatan. För nio år sedan tog hon över Ester Karlssons hembageri. Klockan två varje morgon finns hon på plats för att hinna få mat-och kaffebröd färdigt. Det känns som en livsstil att driva bageri och vara sin egen. Men Caroline trivs och klagar inte. Hon har alltid älskat att baka.
- Kunderna är bra på Nordantill. Förut var det många äldre som handlade här. Nu är det många studenter och skolungdomar. Stämningen är familjär.
Men det finns tarvliga kunder också. En kille ringde och beställde tre tårtor som han aldrig hämtade. De bakverken hamnade i soptunnan. Förra veckan var det någon som obemärkt tog sig in i bageriet och länsade kassaapparaten.
Nu är det semletider. Caroline har tagit fram en egen minisemla, lagom stor för att vara en aptitretande munsbit. Idén med att göra minisemlor har hon lånat från ett bageri i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om