Som en vanlig dag i Östra Stenby-skolan
- Det är klart att det inte är roligt, om en skola läggs ner så här, säger enhetschefen Michael Lellep. - Men någon särskild reaktion har det ändå inte varit här idag. Trots att nedläggningshotet nu är akut för Östra Stenbyskolan.
Malin Pettersson och Ellinor Ceijlon som går i sexan har haft det bra på Östra Stenbyskolan. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
Av de lite drygt 80 eleverna är bara fyra-fem från ´tätorten´. Som i själva verket inte är någon tätort alls, för det tätaste i Östra Stenby är ju den mycket lilla klungan hus invid vägen mot Arkösund.
Över hälften av eleverna kommer från Ljunga; andra från Dagsberg, Marby och spridda gårdar. Skolskjuts har de i princip alla, och för många kan Kuddby eller Tåby avståndsmässigt gå på ett ut med Östra Stenby.
Men fungerat sedan 1955 har den gjort, Östra Stenbyskolan på Vikbolandet, och lite drygt 80 elever har den fortfarande i årskurserna 4-6. Skolhuset går i modern funkisstil, med några tillbyggnader runtom. På gården finns små målställningar, basketkorgar, lekredskap.
Skolgården bra
Vi träffar vi fyra killar i fyran på väg till jympan (en liten jympasal hör till anläggningen).
- Tråkigt att skolan ska läggas ner, säger de. Och just nu, när vi har kommit hit.
Lågstadiet gick de på Dagsbergsskolan. Skolgården här är stor och bra, säger de. Men tre av dem är från Ljunga och bara en, Axel Parr, från själva Östra Stenby. Han har en kilometers väg till skolan och vill förstås, för sin del, oerhört mycket hellre gå här än åka iväg någonstans med skolskjuts.
Rektor Michael Lellep har känt till utredningen, som föranletts av det sjunkande elevunderlaget i Norrköpings kommun. Han är inte förvånad över att just hans skola hamnat i klar riskzon för nedläggning, också här kommer ju elevantalet att sjunka kraftigt framöver.
Besked igår
Klart besked om det akuta hotet fick han dock först igår, och då genom lokaltidningarna.
- Men det är ju självklart, att politikerna måste tänka efter vad de ska göra, säger han.
Själv har han bara varit två månader på skolan. Att reaktionen bland personalen varit såpass mild tror han också beror på, att det är rätt mycket vikarier och folk med kort anställningstid nu. Några föräldrareaktioner har han ännu inte hört av.
Skolan har fyra lärare och en speciallärare. Ett problem har genom åren varit ämnen som bild och slöjd, som samordnats med andra skolor. Det har hänt att eleverna måst åka iväg ett antal mil till Kättinge för den undervisningen.
Blandade sysslor
Vi tittar in till sjätteklassen, där eleverna jobbar med det som de känner för. Här blandas matte, geografi, skriva berättelser, läsa böcker. Några sitter vid datorer i hörnen.
De här eleverna berörs inte av någon nedläggning, eftersom de ändå nästa läsår ska över till Vikbolandsskolan i Östra Husby.
- Men den här skolan har varit liten och bra, säger Ellinor Ceijlon. Det har varit skönt att vara på landet.
Själv bor hon i det gula huset invid skolan. Varannan vecka vill det säga; och varannan vecka inne i stan. Medan klasskompisen Malin Pettersson bor i Ljunga.
- Jag fick veta om nedläggningen i morse, när mamma berättade för mig. Det har varit ganska bra här, många kompisar. Lärarna har varit schyssta, säger Malin. Fast det har varit dåligt att vi fått nya jympalärare varje år.
Snart kommer då, av allt att döma, denna skola att stå tom. Ytterligare ett argument som talar för detta är, att den annars måste renoveras för 6 milj kr. Och det lär kommunen näppeligen vilja kosta på sig.