Solstenen
Nu är Solstenen i Rambodal invigd. Det är kommunens första typförskola. Byggnaden kan enkelt göras om till grundskola. - Det är en byggnad att vara stolt över, säger Lena Josefsson, arkitekt från arkitektgruppen GKAK.
Förskolecheferna Gunilla Wahlberg och Pernilla Bärefalk framför förskolan Solstenen i Rambodal. Lena Josefsson är arkitekt och hjärnan bakom kommunens första typförskola.
Foto: Kjellberg Anita
Förskolechef Gunilla Wahlberg berättade att det var med stort pirr i magen, som hon steg in i matsalen, den där första morgonen då frukost serverades här. Men det var så lugnt, berättar hon. Det beror bland annat på de mjuka golven och absorberande anslagstavlorna.I varje flygel finns också ett stort rum - ateljén som kan användas i den skapande verksamheten. Entréerna har gjorts både större och luftigare än de brukar vara, eftersom de är ingångar för varje flygels två avdelningar.Det arkitekten Lena Josefsson gärna framhåller är att lokalförsörjningskontoret har valt att satsa pengar på byggmaterialet. Huset är byggt av cederträ och danskt tegel och ska inte behöva underhållas på många år.Lång livslängd
Syftet med den här nya typen av förskola, är just att den ska ha lång livslängd och därför är byggnaden inte specialanpassad efter någon särskild pedagogik, då dessa ofta ändras över tid konstaterar Lena Josefsson.Det är Norrköpings kommun, som har lanserat begreppet typförskola. Det innebär att den med enkla medel kan byggas om till grundskola. I Solstenens fall tar man bort en vägg och skapar på så sätt ett större rum, som kan användas till klassrum. Ett skötrum görs om till lärararbetsplats, genom att vattenrännan tas bort.- Typförskolor har funnits tidigare. I Stockholm har till exempel ett flertal byggts om till gruppbostäder, berättar Lena Josefsson.Under de närmaste åren planeras flera typförskolor i Krokek, Svärtinge, Kimstad och Eksund.30 miljoner kronor
Arbetet med Solstenen påbörjades under våren 2008. Drygt ett år senare började man att bygga och nu är Norrköpings första typförskola invigd. Den är inte helt klar men budgeten ser ut att hålla och slutnotan för bygget stannar på planerade 30 miljoner kronor. Huset har en yta på 1 500 kvadratmeter och utemiljön är på 7 000 kvadratmeter. Förutom Lena Josefsson har också hennes kollega arkitekten Lars Sundström varit ansvariga för byggnationen.Namnet Solstenen knyter an till både platsen och förskolans verksamhet enligt Gunilla Wahlberg, förskolechef.- När bygget skulle starta upptäcktes fornlämningar här på platsen. Förr i tiden var en solsten ett navigationshjälpmedel. Vi valde det namnet på förskolan, eftersom vi tillsammans med föräldrarna navigerar barnen genom deras första år, säger Gunilla Wahlberg.