Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sökte hjälp - åtalas för knarkbrott

NORRKÖPING
En 30-årig narkoman från Norrköping ville få slut på sitt missbruk och uppsökte polisstationen i Hageby för att få hjälp. Det skulle han inte ha gjort. För istället för att få hjälp åtalas nu 30-åringen i Norrköpings tingsrätt för narkotikabrott.

Norrköping2003-10-01 06:00
I slutet av april uppsökte mannen polisstationen i Hageby för att få hjälp. Han hade tidigare under dagen varit i kontakt med narkotika och alkoholmottagningen, NOA-mottagningen, i Norrköping för att få hjälp. Men när han inte kunde få någon akuthjälp där vände han sig istället till polisen.
Han tog sig till polisstationen i Hageby. Men någon hjälp fick han inte. När mannen kom in på polisstationen uppmärksammade polisen att han var narkotikapåverkad. 30-åringen uppgav själv att han hade injicerat amfetamin. Polisen beslutade att kroppsbesiktiga 30-åringen och fann mycket riktigt att han hade amfetamin i kroppen. Mannen har nu åtalats för ringa narkotikabrott för att han missbrukat amfetamin. 30-åringen är tidigare dömd för brott.

<b>Moment 22</b>
På polisen i Hageby säger man att man inte kunde ha handlat annorlunda. Stationsbefälet på Hageby polisstation, Curt-Gösta Nilsson, berättar att polisen måste handla så här vid misstanke om narkotikabrott. Det finns inga undantag.
- Det är vårt jobb, säger Curt-Gösta Nilsson. Vi är ingen vårdande myndighet. Han borde istället tagit kontakt med vården.
Vilket 30-åringen gjorde. Men där fick han inte heller någon hjälp. Ett slags missbrukarnas moment 22.
- Även NOA har inte hur stora resurser som helst, säger Curt-Gösta Nilsson.
Han berättar att man ofta prioriterar de riktigt unga missbrukarna. Som 30-åring anses man ofta vara fast i missbruket, och därmed är det svårare att ta sig ur. Många lite äldre missbrukare har vårdats, men inte lyckats bli kvitt sitt missbruk. 30-åringen deltar till exempel i ett metadonprogram i Uppsala, men har inte kunnat sluta använda narkotika. Paradoxalt nog kan en fällande dom i Norrköpings tingsrätt bli 30-åringens biljett till hjälp att bli av med sitt missbruk.
- Det här är egentligen en språngbräda in i vården, säger Curt-Gösta Nilsson. Det här brukar i allmänhet vara en snabbare väg in i vårdapparaten.
Om 30-åringen döms i tingsrätten får han antagligen bara bötesstraff, tror Curt-Gösta Nilsson. Kanske kan 30-åringen därefter få hjälp att bli kvitt sitt missbruk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om