Söker känslan av att allt är möjligt
NORRKÖPINGMark Levengood slog igår kväll ett slag för det kreativa utanförskapet vid sitt framträdande i Hörsalen, ett inslag i psykiatriveckan som har just rätten att vara olika som tema.
Den finlandssvenske tv-chefen och kände partnern till författaren Jonas Gardell är en gudabenådad berättare. Publiken älskar honom. Det var näst intill fullsatt i Hörsalen på onsdagskvällen när Mark Levengood kom för att prata om sina livserfarenheter.
- Jag tror att vi människor bär på något märkligt som gör att vi kan forma våra liv, sa Mark Levengood och gav flera exempel på vardagshjältar han mött som vågat ändra kurs i livet.
<b>102-åriga Anna</b>
Som 102-åriga Anna som när hon som ung blev övergiven av sin fästman köpte en biljett till New York, blev kär på båten, var gift i 70 år och som kom hem till Siljan i Dalarna vid 102 års ålder, sedan maken dött. Väl hemma blev hon kär igen - i en 95-årig "pojke".
Förändring gör ont, men värre är att harva vidare i något som gör att man tappar livslusten, menade Mark Levengood. Han tror att alla bär på ett utanförskap, och att det gäller att hitta energin för att leva med det, förvandla det till ett kreativt utanförskap.
- Jag försöker hitta tillbaka till känslan att allt faktiskt är möjligt, sa Mark Levengood.
<b>Loppcirkus</b>
Man får inte bli som loppan på loppcirkus som vänjs av med att hoppa genom att den stängs in i ett glas med glaslock. Varje gång den hoppar slår den i huvudet. Efter två dagar har den lärt sig att den inte kan hoppa. Sa Levengood som menade att det värsta han kan tänka sig är att dö utan att ha fått använda sig av de begåvningar han har.
- Jag skulle känna mig som en fågel som aldrig fått flyga.
- Jag tror att var och en av oss bär på olika begåvningar.
I en tid av föränderlighet måste man ha modet att hitta ett sätt att ta in föränderligheten på och inte krampaktigt hålla fast i den värld man känner till, menade han. Ingenting ordnar sig utan att man själv ordnar det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!