Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Södra Hembageriet i ny regi

Efter 28 år som bagare tyckte ­Jimmy Vall att det var dags att ­starta eget. För ett par veckor tog han över Södra Hembageriet – där surdegsbröd är en ny specialitet.

Andra bullar. Bagaren Jimmy Vall har tagit över Södra Hembageriet på Trozelligatan och utökar sortimentet med nya bullar och surdegsbröd.

Andra bullar. Bagaren Jimmy Vall har tagit över Södra Hembageriet på Trozelligatan och utökar sortimentet med nya bullar och surdegsbröd.

Foto: Magnus Andersson

NORRKÖPING2015-10-27 14:00

– Det var något år sedan jag fick nys om att det var till salu. Då var jag här och pratade med dem. Det är litet och mysigt. Och någon gång ska vara den första, säger Jimmy Vall som nu tar steget att öppna eget.

Men namnet Södra hembageriet behåller han, och likaså bageriets inarbetade sortiment av bröd, kakor och kaffebröd.

– Några har varit rädda för att de inte skulle få behålla sitt bröd. Men jag har varit här och jobbat för att lära mig och kommer att köra samma koncept. Jag vill inte förlora stamkunderna, men jag lagt till mina produkter.

Vilken är din specialitet?

– Det är väl surdegsbrödet som jag tycker är roligt. Men jag tycker också om ­kaffebröd.

Bland annat är farinknutarna nya och likaså de bamsestora surdegsbröden ”Grand blanche”, som väger 1,5 kilo.

Sedan 1987 har Jimmy Vall jobbat som bagare, bland annat på Landerholms och Sockerbagarna. Nästan lika länge – i 27 år – har Södra Hembageriet drivits av en och samma ägare, Felice di Luca, som nu går i förtidspension.

– Jag ville få ut lite mer av livet. Det är slitsamt att gå upp på nätterna och jag ville få lite mer tid med frugan. I början var det jobbigt att ställa om, man går ändå upp på nätterna och kan inte sova. Men det känns bra att Jimmy tar över. Han är en jätte­duktig grabb, säger Felice di Luca.

Den 1 oktober tog Jimmy Vall över och han har till och med flyttat in i samma hus, så han har riktigt nära till jobbet.

– Det är väldigt skönt faktiskt.

Och han fått en del goda råd med sig på vägen, från olika håll.

– ”Ta dig inte vatten över huvudet”, säger många. Men det har blivit mycket jobb nu i början, 10–12 timmar om dan.

Hur känns det?

– Det känns jäkligt roligt och spännande. Men det är mycket att förbereda inför en vecka. Det får inte fattas några ingredienser. Det gäller att hålla koll. Men samtidigt är det skönt att vara sin egen chef. På sikt hoppas jag kunna anställa.

Kommer du att förändra något i bageriet?

– Jag vill gärna fräscha upp det lite, men det måste ske etappvis. Drömmen är att göra om till konditori och ha bageriet någon annanstans, så att köksdelen kan göras om till en del för cafégäster.

011-200 454

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om