Ovanför Skönbergagatan vajar redan festflaggorna. Den elfte september betyder fest i Söderköping. Det blir genuint gästabud i dagarna tre, med ett dignande program.
– Det blandas skoj och allvar, säger kultursekreterare Barbro Mellqvist.
Bland inslagen som är på mindre historiskt allvar finns t ex Trix eldshow, medeltida nycirkus och barnteater. Men en annan historisk förankring har t ex det medeltida långbågsskyttet. Långbågsskytten sades bära 20 armborstskyttar på sin axel eftersom han hade en överlägsen snabbhet.
– 1394 överfölls Söderköping av Vitaliebrödernas 1200 skyttar. Dom tog allt, så nu måste vi öva upp vårt långbågsskytte, skojar Ola Pettersson som kommer att visa den som vill hur långbågen fungerar. Förstärkning kommer även från Gutars Bågskytte som håller läger i Brunnsparken.
Kan vinna silverskatt
Den som lockas av skytte kanske också vill utmana sina vänner i femkamp – och ha chansen att vinna en silverskatt med minst 1000 silverkronor.
Under gästabudsdagarna står medeltida rätter på flera av restaurangernas menyer. På själva gästabudet serveras sju rätter, med bland annat rotfrukter, nötter, färskost, lamm och vildsvin. Temat medeltida mat tas även upp av forskaren Daniel Serra som håller föredrag på Korps. På samma ställe visas även mode från vikingatid och medeltid. Modet var mer färgrikt än många kanske tror. Men Korp Wallman kommer inte att ha några synpunkter på egenhändigt sydda ”medeltida kläder”.
– Vi svarar gärna på frågor och hjälper folk så det blir så historiskt rätt som möjligt. Men samtidigt är det här en folkfest. Vi kontrollerar inte att knallarnas kläder är handsydda och lägger oss inte i om någon klär på sig en jutesäck, säger Korp Wallman med ett leende.
”Viktig roll”
Gästabudet är i år inne på sitt fjärde år och Barbro Mellqvist berättar att evenemanget växt med tiden och har fått betydelse för staden på flera plan.
– Det är ett roligt evenemang som knyter an till traditionen. Vi har seriösa planer på att satsa mer på att bli ett centrum för forskning kring medeltiden och ordna fler seminarier, säger hon.
– Gästabudet syns och märks och har en väldigt viktig roll för att bygga vår stads identitet. Söderköping är en medeltida stad, och var en av landets viktigaste städer på 1200-1300-talet.
Årets projektledare Anna Almquist berättar att hon blev helt förtrollad av stämningen på kvällarna under fjolårets gästabud. Hon och Lotta Nilsson, som arbetat med gästabudets rekvisita, vittnar om att folkfesten är värdefullt för handlare, Söderköpingsbor och sammanhållningen i staden.
– Det bygger helt på ideella krafter. Vi har hundra inblandade och alla arbetar tillsammans, säger Anna.
– Alla är också så positiva, det är verkligen många som vill engagera sig och gärna tar på sig olika uppgifter, tillägger Lotta.
Fotnot: Hela programmet finns på www.gastabud.se. Rådhustorget i Söderköping utgör informationsplatsen under gästabudsdagarna.
Fotnot: Hela programmet finns på www.gastabud.se. Rådhustorget i Söderköping utgör informationsplatsen under gästabudsdagarna.