När anmälningarna om länsade kontokort började droppa in till polisen i mitten av förra veckan, räknade Olle Tjernberg med en rejäl skimningshärva.
- I vanliga fall sätter de dit skimningsanordningen i mitten på månaden och läser av massa kortinformation. Sedan runt lönetider så länsar de korten. Än har det inte kommit in 20 anmälningar, så det kan lugna ner sig nu. Men de kan ha en massa information från korten som de inte använt ännu. De kan ju scannat 1000 kort som de bara använt information av 20 stycken ännu, säger han.
Fin teknik används
Efter polisen kontaktat de drabbade personerna, upptäcktes en butik i Söderköping som gemensam nämnare. Vilken butik det rör sig om vill Olle Tjernberg inte säga.
- Vi vill inte peka ut någon. I det här fallet är jag helt säker på att butiken inte är inblandad i det här, säger han.
Förra året grep polisen flera personer som misstänks ligga bakom den tidigare skimningshärvan i Norrköping, där runt 250 personer tros vara drabbade. Men det är svårt att upptäcka kortkapning medan den pågår, eftersom utrustningen som fästs på kortterminalerna blivit allt mindre.
- Det är som ett litet chip eller minne. Den som möjligtvis skulle kunna se den är den som har terminalen. Så det är affärsinnehavare som man i första hand vill ska titta på sina terminaler, säger Olle Tjernberg.
Inte oövervakade
Han uppmanar butiksinnehavare att inte lämna sina kortläsare obevakade, och kunderna att undvika kortköp på små summor.
- De som sätter dit dessa anordningar använder fin teknik. De utvecklas och skaffar sig bättre grejer. De ligger före oss, ganska långt före oss, kan jag säga.
En tråkig stund
I de nu aktuella fallen har pengarna försvunnit till ett spelbolag i Storbrittanien.
- När banken lokaliserat vart pengarna tagit vägen så får den drabbade tillbaka sina pengar. Men det tar ju en stund, och det blir ju en tråkig stund för den som drabbats. Inte så roligt att bli av med hela sin lön, även om den kommer tillbaka, säger Olle Tjernberg, förundersökningsledare på Ekoroteln.