- Vi har i flera fall lyckats bryta det kriminella beteendet, säger Bertil Senestad, chef för samordnings- och tillståndsenheten på socialtjänsten i Norrköping och medlem av Norrköpings lokala brottsförebyggande råd.
I början av 2011 fick man indikationer på att nya kriminella organisationer var på väg att etablera sig i Norrköping. Polisen beslutade då att göra en insats för att hindra dem från att etablera sig och rekrytera ungdomar från 18 år och uppåt i Norrköping.
- Från april tills nu har man fångat upp ett 20-tal ungdomar i riskzonen genom att vidta en hel del åtgärder och vi har lyckats förhindra några ungdomar från att gå med i gängen, säger Bertil Senestad.
Man har även arbetat med ett avhopparprogram och i nära samarbete med Kris, kriminellas revansch i samhället, lyckats hjälpa två tre personer att hoppa av.
- Alla människor har rätt att få hjälp och det är flera personer som finns på annan ort som funderar på att hoppa av. Om vi får deras medgivande kan vi hjälpa dem, säger Bertil Senestad.
Ingen av de tolv som anhållits misstänkta för inblandningen i skottlossningen vill dock hoppa av.
Det sociala arvet
Broderskapsbanden inom de kriminella gängen är många gånger rent blodsliga och det kan vara svårt att bryta det sociala arvet.
- Även om flera i en brödraskara är kriminella kan vi gå in och "rädda" enskilda individer. Om vi tillsammans visar oss handlingskraftiga kan vi bryta mönstret, säger Bertil Senestad.
Han menar att livet inte är svart eller vitt, men att det är ett känt faktum att ju yngre en person är när han börjar begå brott ju svårare är det att ta sig ur kriminaliteten.
Att vara behövd
För att komma tillrätta med de kriminella gängen behöver man jobba bredare än med de enskilda individerna. Brottslingarna har anhöriga - föräldrar, syskon och kanske egna barn. Det viktigaste är trygga föräldrar och genom att fler kommer i arbete skapas förutsättningar för att föräldrar ska känna sig behövda och kan överföra det på sina barn. Så resonerar Bertil Senestad.
Att slänga ut människor med annat ursprung än det svenska ser han inte som en lösning.
- Människor har faktiskt grundläggande rättigheter - och skyldigheter, men vi har regler för utvisning. Däremot ska man absolut inte blunda för kriminella gäng som bryter normerna i samhället. Det har vi aldrig gjort och kommer aldrig att göra. Den dagen socialtjänsten och polisen ensamma ska ta ansvar för att komma till rätta med kriminalitet då är vi riktigt illa ute, säger Bertil Senested.
Han menar dock att man inte heller ska bortse från att det finns cyniska individer som bara utnyttjar andra för att utöva kriminalitet.
Behöver pengar
Kriminaliteten är dock i grunden densamma som den alltid har varit. Utanförskapet är en grogrund. För att motverka att fler får fäste vidtar man nu ytterligare åtgärder. Mellan 2008 och 2010 har man haft ett avtal mellan polis och kommun. Nu är en ny nationell projektplan för sociala insatsgrupper ute på remiss.
- Det är bra att man drar igång en insatsgrupp i Norrköping, men tyvärr har man inte skickat med några pengar från staten, vi skulle verkligen behöva det och det skulle löna sig i längden, säger Bertil Senestad.