Anna-Pia Viklund är en av två chefer på Borgmästaregården. Hon uppmanar Ingrid att följa kommunens skriftliga klagomålsrutin och göra en skriftlig anmälan.
- Dessutom gör jag inga uttalanden i enskilda ärenden, säger Anna-Pia Viklund.
Fråntogs larmet
Det är inte bara Ingrid som har reagerat på vården, eller snarare bristen på vård på Borgmästaregården. På Socialstyrelsen arbetar flera handläggare med minst fyra olika ärenden som rör Borgmästaregården. Förutom lex Mariaanmälan, som rör förväxlingen av patienters mediciner på äldreboendet, så utreds också ett enskilt ärende.
En dotter har klagat över att hennes mamma har fråntagits sitt larm på toaletten. Enligt dotterns skrivelse till Socialstyrelsen blir personalen på avdelningen stressade av alla larm. Kvinnan är dement och har ett larm på armen, som hon enligt dottern inte använder, då hon tror att det är en klocka. Dottern vill att mamman ska få tillbaka sitt larm på toaletten.
Oanmälda besök
Socialstyrelsen granskar också hur Borgmästaregården ordnar nattillsynen för sina boende. Äldreboendet utvaldes slumpmässigt i en nationell granskning av nattillsyn av Socialstyrelsen och boendet fick flera anmärkningar vid denna granskning.
Dessa olika anmärkningar har fått Socialstyrelsen att vilja granska äldreboendet mera ingående och myndigheten har därför tagit initiativ till en omfattande verksamhetstillsyn. Socialstyrelsen har bland annat gjort oanmälda besök på Borgmästaregården. Efter sommaren väntas denna utredning vara färdig.
Anna-Pia Viklund, en av två chefer på Borgmästaregården, säger att hon välkomnar Socialstyrelsens utredningar.
-Dokumentationen kommer att visa oss, vad man är missnöjd med. Det kommer att ge oss underlag för att skapa förbättringar, konstaterar hon.
Att brister i vården på äldreboendet skulle bottna i för lite personal, vill Anna-Pia Viklund inte medge.
- Vi har de resurser som vi har, säger hon.