Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Socialnämnden får gå med underskott

Socialnämnden är den enda nämnd som kommer att tillåtas gå med underskott.

"Tar tid". Socialnämndens bekymmer löser man inte på ett halvår - det kommer att ta tid att läka de sår som de ökade klyftorna har skapat, säger Lars Stjernkvist (S).

"Tar tid". Socialnämndens bekymmer löser man inte på ett halvår - det kommer att ta tid att läka de sår som de ökade klyftorna har skapat, säger Lars Stjernkvist (S).

Foto: Mikael Strand

NORRKÖPING2015-06-10 19:00

– Vi har förståelse för att socialnämnden inte kommer att kunna komma ner till noll. Vi ser till så att vi tar höjd när det gäller övrig verksamhet för att kunna möta ett underskott, osäkert hur stort det blir, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Moderaterna fick inget gehör vid socialnämnden för att skicka tillbaka nämndens uppdrag till kommunfullmäktige.

Vid kommunstyrelsen den 23 juni lägger den styrande Kvartetten fram det åtgärdspaket som man tidigare presenterat. Det handlar om att driva på det centrala effektiviseringsarbetet i kommunen inför främst nästa år, något som på årsbasis ska ge minst 30 miljoner kronor, pengar som ska fördelas där det behövs.

Energieffektvisering, modulhus för utsatta grupper inom socialtjänsten i bostadsbristens Norrköping och sysselsättningsinsatser för arbetssökande barnfamiljer är föreslagna åtgärder.

Om kommunstyrelsen ställer sig bakom det så blir beskedet till socialnämnden:

– Även om ni skulle gå med underskott i år så kommer vi att kunna parera det med andra åtgärder. Det innebär att ni inte behöver vidta alla de åtgärder som ni nu listar för att komma ner till noll, säger Stjernkvist.

Det betyder också att man centralt tar ett ansvar, och gör saker som långsiktigt och strukturellt stärker kommunen, menar Stjernkvist.

– Att, som Moderaterna vill, ta pengar från områdesutveckling och filmfonden skulle möjligen kunna lösa en del av det akuta problemet, men den typen av förändringar riskerar att kväva verksamheter som är viktiga långsiktigt för vår kommun.

– Vi säger nej till att kommunfullmäktige ska gå in och detaljstyra nämnderna. Moderaterna vill att kommunstyrelsen och fullmäktige ska börja plocka om pengar mellan nämnderna och att vi centralt ska tala om exakt vad man ska göra och inte göra. Det tror inte jag är någon bra lösning.

– Det socialnämnden kämpar med är i första hand ett problem ur mänsklig synpunkt, säger Lars Stjernkvist.

I Norrköping som i många av landets övriga kommuner är mönstret de senaste tre åren att man ser, som en följd av de ökade klyftorna och det tuffare klimatet i samhället, att det är fler som far illa, säger Lars Stjernkvist.

– Vi måste se till att socialnämnden inte sitter i samma knipa om ett år eller två år, säger Stjernkvist och talar om att fortsätta arbetet med att stärka stödet på hemmaplan, för att kunna få ner kostnader för dyra placeringar.

Planen

Alla nämnder utom socialnämnden förutsätts uppvisa lägst ett nollresultat vid årets slut, enligt underlaget till kommunstyrelsen.

Förslaget är att dra i gång ett arbete med att hitta "smarta effektiviseringar" i kommunen för att minska underskottet i år och bidra till ett större reformutrymme nästa år.

Det ska på årsbasis ge minst 30 miljoner kronor.

Socialnämndens befarade underskott är 31 miljoner kronor.

Det motsvarar 0,5 procent av kommunens totala ekonomi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om