Socialen tvingas till "drastiska åtgärder"
NORRKÖPING- Vi måste vidta drastiska åtgärder för att anpassa verksamheten efter budgeten. Vissa individer kanske inte kan få det stöd de skulle behöva. Det säger socialdirektör Lars Carlsson med anledning av socialnämndens stora budgetunderskott. Något tillskott väntas inte nästa år.
En orsak till det dystra resultatet är bland annat stora höjningar av de avgifter som Statens institutionsstyrelse tar ut vid sina vårdinrättningar. För antalet personer som var i behov av sådan hjälp ökade inte förra året.
Andra orsaker är att behovet av hjälp inom handikappomsorgen har ökat liksom att de unga missbrukarna i behov av vård har blivit fler. Dessutom har socialnämnden lidit av brist på personal under en tid vilket gjort att personalkostnaderna inte beräknats fullt ut.
<b>Måste anpassa</b>
Trots att nämnden fått mer att göra och att de anställda socialsekreterarna blivit fler förväntas inte något tillskott till budgeten nästa år. I november ska därför representanter för nämnden samt vissa chefer ute på de lokala fältenheterna träffas och göra upp en verksamhetsplan.
- Eftersom vi inte har fått några löften om tillskott måste vi anpassa verksamheten efter budgeten, säger Lars Carlsson.
- Det kan innebära att enskilda individer kanske inte kan få det stöd och den vård som behövs. Kanske kan det till och med bli så att vi inte kan uppfylla vissa åtaganden som vi enligt lag är skyldiga att göra, säger han vidare.
Trots detta är inte personalminskning en lösning.
- Vi har prövat att dra ner på personal tidigare men det har inte fungerat, säger Lars Carlsson.
- Vi måste i stället försöka att använda oss mer av öppenvård än av institutioner, vilket blir billigare. Det behöver inte alls betyda en försämrad vård för individen, däremot kräver det mer arbete av de redan i dag högt arbetsbelastade socialsekreterarena, säger Lars Carlsson.
<b>Brist på personal</b>
Redan under 2000 aviserade socialnämnden om en förändrad arbetsorganisation och besparingsåtgärder. Dessa åtgärder genomfördes också men räckte inte.
Det anställdes fler socialsekreterare för att förbättra arbetet med den förebyggande vården. Men fortfarande dras socialnämnden med en del vakanser. I nuläget fattas 14 socialsekreterare. Och landets kommuner slåss om de utbildade socionomerna då det råder brist på dem.
54 nya socialsekreterare har anställts under de senaste 1,5 åren. Åtta av dem har redan slutat. Totalt finns 158 socialsekreterare i kommunen, varav hela 60 stycken är födda på 1970-talet.
- Eftersom personalen är ung blir det också många barnledigheter. Vi dras därför med personalproblem hela tiden, säger Lars Carlsson, men påpekar samtidigt att situationen är mycket bättre i dag än för bara något år sedan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!