Socialen tar sig an bostadsbrist

Hårdnande tryck på bostadsmarknaden tvingar människor att söka bostad hos Socialtjänsten. I Norrköping har en kommunal bostadsrådgivning upprättats för att lösa situationen.

Dystert. Bostadssamordnare Kenneth Edström är inte hoppfull för bostadsmarknaden den närmsta tiden.

Dystert. Bostadssamordnare Kenneth Edström är inte hoppfull för bostadsmarknaden den närmsta tiden.

Foto: Janne Forsby

Norrköping2015-07-22 08:00

Hårt tryck på bostadsmarknaden har gjort att Socialtjänsten får gå in och förmedla andrahandskontrakt till personer som i vanliga fall inte har rätt till sociala kontrakt, rapporterar Sveriges radio Ekot. Norrköpings kommun upprättade redan för ett år sedan kommunal bostadsrådgivning. Dit hänvisas Norrköpingsbor som står utanför bostadsmarknaden och söker sig till socialtjänsten, trots att de inte har någon annan social problematik.

– Egentligen ligger det inte på vårat bord att lösa det, men vi vet av erfarenhet att personer som står utanför bostadsmarknaden länge förr eller senare får social problematik till följd av den osäkra bostadssituationen, säger Kenneth Edström, bostadssamordnare på kommunen.

Enligt Boverkets bostadsanalys för Östergötland 2015 är Norrköpings bostadsmarknad i obalans på grund av underskott av bostäder.

– I och med bostadsbristen kan inte en familj som skulle fått en lägenhet för tre år sedan få det idag. Hyresvärdarna blir ännu hårdare med att hyresgästerna ska ha fast inkomst och så vidare, säger Kenneth Edström.

Prognosen visar också att det kommer att fortsätta vara så om fem år.

– Den sekundära bostadsmarknaden är en komplex fråga. Det bästa vi kan göra är att hela tiden ha koll på läget och försöka förekomma problemen. Jag träffar hela tiden familjer och försöker ta reda på hur de har hamnat i situationen, säger Edström.

Kommunen har ansökt om ökade resurser för att kunna möta bostadsbristen framöver.

Bostadsbristen

Av Sveriges 290 kommuner rapporterade 183 stycken, att de har brist på bostäder i kommunen som helhet. För två år sedan var siffran 126.

Bostadsbristen är mest omfattande i storstadsregioner och högskoleorter. Men även många mindre kommuner, så många som 88 kommuner med en befolkning under 25 000 invånare, rapporterar att de har för lite bostäder. Störst är bristen på hyresrätter, framför allt små och billiga. Det gör att särskilt ungdomar har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. 219 kommuner uppger att de har brist på bostäder för ungdomar. Sex av tio högskolekommuner rapporterar brist på studentbostäder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om