Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Socialchefer samlas i stan

När socialchefer från hela landet samlas i Norrköping för konferens har en brännande aktuell fråga dykt upp: flyktingströmmarna.

Minister. Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) lyfte fram att det i budgeten finns stöd till byggande av billigare hyreslägenheter och till äldreboenden.

Minister. Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) lyfte fram att det i budgeten finns stöd till byggande av billigare hyreslägenheter och till äldreboenden.

Foto: Magnus Andersson

NORRKÖPING2015-09-30 20:00

Just nu är den stora utmaningen för socialchefer i Norrköping och övriga landet den stora ökningen av flyktingströmmar och ensamkommande barn, något som socialtjänsten arbetar intensivt med att möta.

– Jag förstår att det här sätter en väldig press på stora delar av socialtjänsten, sa barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) när hon invigningstalade under öppnandet av Socialchefsdagarna 2015 på Louis de Geer.

Den problematiken fanns inte med när konferensen planerades för ett år sedan, och därmed finns inget seminarium om det med under den tre dagar långa konferensen.

Men flyktingfrågan är ändå i allra högsta grad närvarande.

– Jag hoppas att det blir en snackis. Ett av syftena med det här är att vi nätverkar med varandra, säger Karl Gudmundsson, ordförande i Föreningen Sveriges Socialchefer, FSS, och tidigare socialdirektör i Norrköping.

– Det är tre dagar med ett brett innehåll, eftersom socialtjänsten är många verksamheter, och spänner över allt från barn till äldre, säger Karl Gudmundsson om konferensen.

Temat är social hållbarhet.

– Det viktigaste är att minska de sociala klyftorna. Det handlar om de grundläggande behoven för människor. Man behöver ha en bostad, ett arbete och studier, för att klara ett bra liv. Finns de möjligheterna tror jag att man överbrygger mycket, som social oro, som annars uppkommer, säger Karl Gudmundsson.

Bostadsfrågan är jätteviktig, minst lika viktig som arbetsfrågan, för ett hållbart samhälle. I Norrköping liksom i många andra städer ser man en brist på bostäder och brist på planering för bostäder för de målgrupper som inte har mycket pengar, säger han.

Åsa Regnér lyfte fram att det i budgeten finns stöd till byggande av billigare hyreslägenheter och till äldreboenden.

Karl Gudmundsson efterlyser också att lagstiftningen ska hänga med när sättet att arbeta inom socialtjänsten förändras. Han talar om frivilliga tidiga insatser och att Linköping tagit strid för att man ska kunna ge insatser utan biståndsbedömningar, inom missbruksvården.

I Norrköping har man lagt ner Grändens öppenvård.

– Det är sådana saker som händer när pengarna måste styra och ramarna inte räcker till. Det är väldigt kortsiktigt att göra sådana saker, säger Karl Gudmundsson.

Mona Sahlin, nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism, skulle ha hållit ett seminarium i Norrköping, men hade istället av regeringen skickats att möta Barack Obama i FN:s generalförsamling.

Socialchefsdagarna

På onsdagen öppnade en stor socialpolitisk konferens i Louis de Geer.

Socialchefsdagarna 2015 samlar närmare 700 deltagare, under tre dagar.

Deltagarna är beslutsfattare inom det sociala området: socialchefer, chefer och politiker.

Årets tema är social hållbarhet.

På agendan: allt från EU-migranter till varför unga mår dåligt.

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) invigningstalade.

30 socionomstudenter från LiU deltar under dagarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om