Prisutdelare var Projektet Modellområden, som är ett samarbete för barn och ungas psykiska hälsa mellan Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och landsting.
Priset kallas för Psynk-priset och Norrköpings kommun var en av de fem pristagarna, när priset utdelades på Folkets Hus i Stockholm på onsdagen.
Bra investering
Motiveringen löd: För modet att inrätta en social investeringsfond utifrån grundtanken att insatser för barn och ungas hälsa är en bra investering för både individen och samhället.
- Jag är mycket glad och hedrad över priset, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist.
- Det visar sig att vårt arbete med att ligga i framkant och sticka ut hakan och prova nytt lönar sig.
Men om kommunen nu ligger "i framkant" i det här avseendet, så återfinns man ju dessvärre i rena rama bakvattnet när det gäller barnfattigdomen.
Dagen före den hedrande utdelningen av Psynk-priset visade ju Rädda Barnens statistik, att Norrköping återfinns på 265:e plats bland de 290 kommunerna ifråga om barnfattigdom.
Motåtgärder
Som exempel på de motåtgärder, som Norrköpings kommun nu sätter in, pekade Stjernkvist då på den sociala investeringsfonden.
15,4 miljoner kronor av kommunens överskott för 2009, och 18,4 miljoner av kommunstyrelsens driftbudget för i fjol, har förts över till fonden som därmed omfattar 33,8 miljoner kronor.
Dessa pengar ska användas till förebyggande arbete i tidiga skeden, för att på sikt minska risken för långvarig arbetslöshet.
Utgångspunkten är att identifiera grupper med riskfaktorer, som pekar mot fara för framtida långtidsarbetslöshet. Och sedan då investera i förebyggande åtgärder - för att så långt möjligt bryta den hotande händelsekedjan.