Sociala aktiviteter ska öka trevnaden
NORRKÖPING: I onsdagens Folkbladet klagade signaturen "Berit" på att ingen gör något för att snygga till den "skamfläck" som Hörsalsparken blivit. Men den här sommaren satsar socialkontoret 300 000 på att hitta meningsfulla aktiviteter för missbrukare så att de inte hänger i parken.
Hörsalsparkens problem som socialkontoret uppmärksammat. Med olika arrangemang försöker man ge missbrukarna alternativ till parkbänken. Foto: Andreas Skogh
Foto:
De har delat ut totalt 300 000 kronor till Hela människan, Kamratföreningen på IOGT-NTO och till avdelningen SPIRAN inom den sociala verksamheten.Pengarna ska användas till uppsökande verksamhet och sysselsättning under perioden 25 juni till 25 augusti.
- Det har fungerat jättebra! I går besökte vi terrariet på Kolmårdens djurpark och tidigare har vi varit ute och fiskat, berättar Tommy Johansson som är föreståndare för Hela människan i Norrköping.
Rusning till Systemet
Han berättar att missbrukarna vanligtvis kommer dit på morgonen vid åtta för att köpa frukost, men sedan brukar de ge sig iväg till city klockan halv tio.
- Då öppnar systemet, så då vill de inte vara kvar här. Men nu lockar vi med de här utflykterna så då är det alltid några som stannar kvar.
Tommy Johansson går även ut i Hörsalsparken och andra parker i Norrköping för att få tag på andra missbrukare och ta de från parkbänken.
Hela människans verksmhet är speciell på det sättet, att missbrukarna inte måste vara opåverkade för att delta, men de får inte missbruka under aktiviteterna.
- Vi försöker få med nya varje dag, men i vissa fall är det hopplöst. Det finns de som aldrig lämnar parkbänken, säger han.
Kamratföreningen hos IOGT startade sin verksamhet i Norrköping i februari i år. De har en gård i Stavsjö som fungerar som ett kollektiv. Alla som jobbar med verksamheten på Kamratföreningens gård är före detta missbrukare och arbetar som volontärer.
- Här måste man vara nykter för att bo, säger Henrik Carlson som är samordnare på gården.
Förbud delvis problem
Även kamratföreningen är ute i stadens parker för att locka nya till gården. Varje morgon anordnas transporter från centrum. Vissa bor där längre perioder och andra kommer bara in över dagen.
Men alkohol och droger är, som sagt, helt förbjudet.
- Problemet är att vi får neka vissa trots att de är nyktra, eftersom de lider av så kraftig abstinens. Vi har ingen sjukvård här, så vi kan inte ta emot sjuka personer, säger Henrik Carlson.
De som bor på gården hjälper till med de dagliga sysslorna. Henrik Carlson berättar att många är intresserade av hantverk och hjälper till att rusta gården.
I höst ska det utvärderas hur pengarna har använts och vilka effekter det har fått. Men hittills är både Hela människan och Kamratföreningen IOGT är nöjda.
- Vi har fått jättebra respons, trots att vi bara börjat säger Henrik Carlson på Kamratföreningen.
- Nästa utflykt kanske går till svampskogen, vi har fått önskemål om det berättar Tommy Johansson på Hela människan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!