Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Social kampsport i Marielund

NORRKÖPING
"Den främste samurajen är den som aldrig drar sitt svärd".
De tänkvärda orden står målade på väggen i entrén till sporthallen i Marielund. Här huserar ju-jutsuklubben Shogun som nu tagit över ansvaret för sporthallen, med ambitionen att öppna upp den mot det invandrartäta bostadsområdet.

Det smäller i mattan när Fredrik Pettersson och Tommy Sundberg demonstrerar några kast på mattan inne i sporthallen i Marielund.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Det smäller i mattan när Fredrik Pettersson och Tommy Sundberg demonstrerar några kast på mattan inne i sporthallen i Marielund. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2001-08-17 00:00
Delar av hallen har under sommaren rustats upp, med hjälp av Juan Perez Leyton, långstidsarbetslös målare, ursprungligen från Chile, som via arbetsmarknadskontoret anställts på heltid som lokal- och kansliansvarig.
Ju-jutsuklubben Shogun som hyrt in sig i hallen sedan 1998 har tagit över kontraktet för sporthallen, ett kontrakt som tidigare bordtennisklubben Gezeta hade. Tanken är att på sikt kunna etablera ett sportcenter tillsammans med fler föreningar som i första hand sysslar med kampsport. Därutöver ska det finnas möjligheter till andra aktiviteter, som att spela pingis, street basket, innebandy och dansa break dance.

<b>Social ambition</b>
Hallen kommer under bestämda tider under veckorna att vara öppen för barn och ungdom i Marielundsområdet.
Det finns en uttalad social ambition hos klubben Shogun, vars sekreterare Micael Nilsson, samhällsvetare och sociolog, vill skapa en integrationsmodell som fungerar i praktiken. Klubben hoppas kunna locka både invandrare och tjejer.
I en C-uppsats som Folkbladet tidigare berättat om kritiserade Micael Nilsson kommundelsnämndernas ovanifrån-perspektiv och menade att den politiska strukturen med sin beslutskedja hämmade föreningarna.
- Men om man vet problemen kan man kringgå dem, säger han.
Samma kommundel han granskade då, Eneby kommundelsnämnd, har Shogun nu skrivit lokalkontrakt med.

<b>Skapa kontakter</b>
- Vi ska använda lokalen inte bara till att ha kul träning i, utan även aktivt använda hallen i integrationssyfte. Det gäller inte bara invandrare utan också tjejer. Vi ska försöka bygga upp en miljö där man bygger upp ett förtroende, säger Micael Nilsson.
Samarbete, delaktighet och att skapa nätverkskontakter ingår i konceptet.
Micael Nilsson var med om att starta break dance-kurser i hallen, med unga killar, romer, som ledare, vilket blev en succé. Det var ett sätt att bygga broar.
- Flera av killarna har fått jobb, inom hemtjänsten. Det har öppnat vägar.

<b>Självförsvar</b>
Ju-jutsu betyder "mjuk teknik" och är en japansk kampsport som bygger på självförsvar. Man behöver inte vara varken fysiskt stark eller speciellt smidig, försäkrar klubbens kassör Patrik Karlsson. Det handlar inte om att lära sig slåss, utan att lära sig undvika att slåss.
- Du lär dig behärska din kropp och att känna dig trygg i dig själv.

<b>"En jäkla bra möjlighet"</b>
På måndagskvällen anordnade Shogun en första informationsträff i sporthallen, för nya och gamla medlemmar, med uppvisning av hur ju-jutsu utövas.
- Det känns jättekul. Det är en jäkla möjlighet att göra något bra här i området, säger Patrik Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om