Folkbladet har flera gånger rapporterat om hur fasader och skyltar fylls med klotter. Något som retar upp och irriterar många. Exempelvis Marin Demir, som driver en skönhetssalong, som fick skylten nedklottrad för en tid sedan.
– Efter många turer fram och tillbaka kunde ett saneringsföretag hjälpa mig. Men skylten har fortfarande fula rester från klottret, sade hon i Folkbladet i mitten av mars.
Ett par dagar senare höll kommunen ett möte med företrädare för fastighetsägarna i Norrköping, för att diskutera den ökade skadegörelsen. Man kom fram till ett flertal punkter, som dels går ut på att försöka stävja att klottret ens kommer till, dels att sanera bort det så snabbt som möjligt.
– Klotter av olika slag är skadegörelse som är olagligt och måste stävjas. Klottret bidrar till att staden förfulas, det skapas en otrygghetskänsla och det kostar åtskilliga miljoner att sanera efter detta. Det är kostnader som vi alla får vara med och betala bland annat via skatt och höjda hyror, säger kommunalråd Karin Jonsson (C).
Snart sjösätter kommunen en större kampanj om ett ”Snyggare och tryggare Norrköping”, vilken även innefattar en kampanj mot klotter. I kampanjen ska det bland annat jobbas för att förändra attityder. Som förslag finns att klotter ska tas bort inom 24 timmar, vilket gäller såväl kommunal som privat egendom. Kommunen ska göra det smidigare att anmäla klotter genom någon slags portal, så att klottret kan saneras så snabbt som möjligt.
Efter att det framkommit att personer även gett sig på en spårvagnsförare som sagt till när några klottrade, ska kommunen ta kontakt med den entreprenör som driver kollektivtrafiken.
– Det är fullständigt oacceptabelt att klottrare även har angripit spårvagnspersonal som försökt stävja pågående klotter på spårvagnar, säger Karin Jonsson.