Festen har börjat. Nu blir det party veckan lång, fram till studentutspringet den 16 juni. Det konstaterade Tomas Hellström och Alexander Räfsby från hotell- och restaurangprogrammet, när de hade fått studentmössorna på huvudet.
Blandade känslor
Killarna hade blandade känslor inför sista veckan med gänget.
- Man tappar tryggheten, när man slutar gymnasiet. Samtidigt får man chansen att bygga upp sitt eget liv, konstaterade Alexander Räfsby.
I vimlet fanns skolans glade rektor Johan Norman, som berättade att syftet med mösspåtagningen är att eleverna från avgångsklasserna får använda sina tjusiga, vita mössor lite mer.
- Tidigare använde man bara mössan på examen och sedan hamnade den i någon kartong. Nu använder eleverna sina mössor ända fram till avslutningen, berättade Johan Norman.
Bubbel och snittar
Onsdagens mösspåtagning för de 250 avgångseleverna blev en angelägenhet för hela skolan. Även elever från första och andra klass på gymnasiet fick vara med i festligheterna. Nytt för i år var också att ceremonin hölls utomhus, på skolgården mot Nygatan. Tidigare har mössorna tagits på inomhus, i skolans aulan.
Efter tal av rektorn och genomsjungning av studentsången, var det dags för bubbel i form av cider och snittar, som skolans caféansvarige Stefan Rosenlund hade gjort.
Biologi på hemmaplan
Visst var det lätt att ryckas med i glädjen och festen, även om det fanns undertoner av uppbrott och avsked. Som hos tjejtrion Marleen Elias, Anna Berg och Vedije Dardani, som har kämpat sig genom tre år på natur- och samhällsprogrammet tillsammans.
Nu bryter de upp för att studera vidare. Marleen vill läsa statsvetenskap i Stockholm och Vedije satsar på personalvård. Hon har sökt till några olika lärosäten i Sverige. Bara Anna vill läsa till biolog på hemmaplan.