Snö skrämmer inte djuren

KOLMÅRDEN
Med vintern och kylan lägger sig lugnet över Kolmårdens djurpark. Det blir mer som en stor bondgård med annorlunda djur. Folkbladet besökte Savannstallet där djuren vilar upp sig från all uppmärksamhet.

Grevyzebran Geroy har funnits på Kolmårdens djurpark i sex år. Under den tiden har han blivit en riktig kelgris och vill gärna bli kliad av djurvårdaren Matz Johansson.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Grevyzebran Geroy har funnits på Kolmårdens djurpark i sex år. Under den tiden har han blivit en riktig kelgris och vill gärna bli kliad av djurvårdaren Matz Johansson. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Norrköping2002-12-30 00:00
Kolmårdens djurpark är stängd för allmänheten men bakom grindar och dörrar pågår aktivitet men i ett lugnare tempo. Trots att de flesta djuren i Savannstallet kommer från Afrika och Indien tål de flesta kyla. Vissa verkar till och med tycka om snön.
- I morse var det flera som nyfiket och glatt skuttade ut. Lejonen tumlade lekfullt runt i snön, skrattar Matz Johansson, djurvårdare på Kolmårdens djurpark sedan 16 år.
I det 62 boxar stora stallet ryms allt från grisar till zebror och strutsar. Allt som allt finns där drygt 130 djur plus huskatten Emil som på en höskulle lugnt ligger och sover. På ytan ser det ut som en vanlig bondgård men när en av de fem zebrorna sträcker ut huvudet ur boxen inser man att detta är långt ifrån ett vanligt stall. Bakom två stora dörrar står tre giraffer stelt iaktagande den som närmar sig.

<b>"Fixar inte halkan"</b>
- De tål kanske kyla men fixar inte halkan. Dessutom skulle det inte gå att få ut dem i kylan om vi försökte de skulle vägra gå ut i det kalla vädret, förklarar Matz Johansson och varnar för att gå nära dem. Det kan resultera i en kraftig spark. Men andra djur i stallet är riktigt tama. Elandantilopen Ponderosa vill gärna bli kliad på halsen och sträcker hela tiden ut sitt huvud ur boxen. Eftersom hon har en kalv får hon stå kvar inne hela dagen men de andra i flocken är ute på gården i snön. På eftermiddagen släpps de in genom att dörrarna öppnas och var och en hittar till sin box.
- Hallå där, där bor inte du, skriker Matz Johansson till en elandantilop som skeptiskt stirrar bort mot honom innan den försvinner in genom rätt boxdörr.
Men alla djuren kan inte vara ute på grund av kylan.
- De lite mindre besoarantiloperna kan inte gå ute för då förfryser de öronen, berättar han innan dörren till strutsarna öppnas. Nyfikna ögon sträcks fram på långa och höga halsa och flocken närmar sig nyfiket. Påståendet att de skulle vara farliga tar Matz Johansson bort genom att gå in till flocken. Men efter några nyp lämnar vi gruppen för att gå till Safariparkens farligaste djur, lejonen. I en avskild lokal trängs drygt 15 ungdjur. De ska bli Safariparkens nya lejongrupp efter den förra som dog ut. Ljusbruna till fägen och med stora ögon liknar de huskatten Emil men i ett mycket större format.
- De här är inga kelgrisar, förklarar Matz Johansson och varnar för att sticka in fingrarna.

<b>Vrål och klös </b>
Med vrål och klös mot gallret visar ett lejon att de inte är att leka med. Men de är minsann inte lika morska när de ska gå ut i snön. Kylan har de fått nog av under förmiddagen.
- När vi släppte ut dem i morse var de riktigt lekfulla och sprang runt i snön. Jag tror att det är den första i deras liv så det var nog en upplevelse, ler Matz Johansson.
Kolmårdens Djurpark öppnar för allmänheten den första maj. Fram till dess vilar några av djuren ut i Savannstallet och njuter av stillheten och lugnet i väntan på våren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om