Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

SMHI:s meteorolog: "Det har inte varit en lugn vinter"

Ena veckan ett djupt snötäcke, nästa vecka hällregn och halv översvämning – denna vinter har sannerligen bjudit på omväxling. Det har också inneburit en större arbetsbelastning för meteorologerna.

Huttrande medborgare fick vänta in spårvagnen med snön vinande runt öronen under någon av de snöperioder som dragit in över Östergötland denna vinter.

Huttrande medborgare fick vänta in spårvagnen med snön vinande runt öronen under någon av de snöperioder som dragit in över Östergötland denna vinter.

Foto: Patrik Selsfors

Norrköping2024-02-14 11:00

Denna vinter har varit en svängig historia. Det har snöat mängder för att sedan töa och så har det rullat på ända sedan före jul. För de villaägare som måste skotta har det varit en påfrestande vinter och även för dem som varit hänvisade till kollektivtrafiken – snöandet har lett till störningar i perioder.

Det här har också lett till många vädervarningar från SMHI. Under töperioderna har snösmältningen ställt till det – just nu ligger till exempel en gul varning för höga vattenflöden i Motala ström.

undefined
Linus Karlsson, meteorolog på SMHI, bekräftar bilden av en svängig vinter och än är den inte slut.

Vi frågar meteorologen på SMHI Linus Karlsson om känslan av svängighet är korrekt?

– Den bilden många nog har stämmer ju, att det svängt fram och tillbaka. Om man ser vintern hittills från december så har den som helhet varit lite kyligare än det normala. Det kan förklara att det blivit de här tydliga kontrasterna, det har funnits möjlighet för snö att falla och lägga sig, men även att vi får de här perioderna när vi får töväder och barmark, förklarar Linus Karlsson.

Har det varit ovanligt många vädervarningar denna vinter?

– Det är bara något år sedan som vi gick över till det konsekvensbaserade varningssystemet så vi har inte så mycket att jämföra med. Men generellt kan man säga om vintern att det är en period på året som kan bli varningsintensiv. Det innebär att det kan bli väder som ställer till det för samhället, säger Linus Karlsson.

– Så det har inte varit en lugn vinter.

undefined
Huttrande medborgare fick vänta in spårvagnen med snön vinande runt öronen under någon av de snöperioder som dragit in över Östergötland denna vinter.

Innebär ett sådant här väder mer arbete för er meteorologer?

– Det får man absolut säga. När det är vädersituation på vädersituation som för med sig varningar så innebär det ju mer arbete. Det har varit mycket uppmärksamhet kring vädret sedan julen och framåt och det blir ju absolut en större arbetsbelastning, säger Linus Karlsson.

Den gula varningen för höga vattenflöden just nu är alltså också relaterad till "snö-och-tö-vädret".

– Det är ju en problematik som uppstår när man haft en period med mycket snö och sedan får ett ganska kraftigt regn på det, då får man mycket vatten som ska ta vägen någonstans.

undefined
Vattennivån i Motala ström är väldigt hög fortfarande, det är inte stort avstånd mellan vattnet och broarna.

Vad kan du berätta om vädret framåt?

– Det vi ser är att lite mildare luft trycker in här och vi har ett regnområde som letar sig in mot veckoslutet. Sedan kan vi få en övergång till kallare luft i helgen och det är generellt ett läge som skulle kunna innebära att det kan bli halt, säger Linus Karlsson.

Så bäst att leta fram broddarna – igen...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!