Sneglar åt Skottland för att få goda råd om turism
Han har aldrig varit i Sverige tidigare. Men han har en hel del att lära oss, i vart fall våra kultur- och turistbyråkrater. Ian Smith från Scottish Arts Council, lärde ut ett och annat knep om kulturturism i Norrköping igår. Och han avslöjade vad skottarna har under kilten.
Ian Smith från Skottland och Claes-Göran Österlund från Göta kanal-bolag och Östsvenska turistrådet försökte entusiasmera turistbranschens folk i Östergötland på fredagen. Foto: Anita Kjellberg
Foto:
Ian Smith berättade om sina erfarenhet från Scottish Arts Council där han i huvudsak arbetar med att marknadsföra skotsk musik, från opera via traditionell folkmusik till modern pop och rock. Det blev en hel del facksnack och många siffror flög förbi. Men kontentan av föredraget blev att det finns mycket att vinna på att utveckla en regions kulturella resurser till turistattraktioner. På ett sätt handlar det om att kommersialisera den traditionella kulturen och därigenom skapa både nya jobb och kulturella upplevelser.
- Vi har kommit en bit på väg, men ännu är det lång väg att gå innan vi blir behandlade på samma sätt som banker eller industrier, trots att vi spelar i samma division, sa Ian Smith (fast på engelska).
Turismen genererar många jobb och skapar inkomster, både till samhället och enskilda. Men ofta är det trögt att skapa de resurser som behövs för att utveckla en regions möjligheter.
I Östergötland är det regionförbundet Östsam och Östsvenska turistrådet som har detta till uppgift. Kanalchefen Claes-Göran Österlund är ordförande i turistrådet. Vad lärde han sig av Ian Smith?
- Att vara stolt över det lokala, säger Österlund. Och att föra ut svensk folkmusik. Vi har ibland skotska band som står spelar vid arrangemang längs Göta kanal. Vi måste bli bättre på att föra ut vår egen musik.
Som exempel på musik att sälja Sverige med i utlandet nämner han Tomas Ledin.
- Det är också svensk folkmusik, menar Österlund.
Turism skapar jobb
Susanne Landqvist är chef för Östsvenska turistrådet. För henne är det viktigt att kunna visa vad turismen ger tillbaka.
- Vi måste kunna visa vad turismen ger tillbaka till samhället. Inte minst i form av arbete åt många som kanske har inte har det så lätt att få arbete på den övriga arbetsmarknaden. Inom turistnäringen behövs det inte så stora investeringar för att skapa nya jobb.
Frukostmötet på Kungsängen handlade bl a om att hitta en "gemensam arena" för turist- och kulturfolk.
- Det är det vi arbetar för inom Östsam, säger dess kulturchef Peter Karlsson. Att hitta skärningspunkter mellan kultur, turism och näringsliv.
Och ger som ett exempel att idag står "den kreativa sektorn" för någonstans mellan 10 och 15 procent av sysselsättningen.
Också en klassfråga
Lelle Karlsson från Arbetskooperativet i Hävla var en av åhörarna. Som politiker på vänsterkanten ser han ett klassperspektiv.
- Man ser inte hur pengarna trillar in. Det är ungefär som att satsa på ungdomarna. På sikt ger investeringarna resultat.
Jämförelsen med Skottland gav också en tankeställare.
- Många framgångsrika svenska musiker vittnar om hur viktig musikskolan varit för dem. När man drar ner på den eller det blir för dyrt att gå där blir kulturen återigen en klassfråga, säger Lelle Karlsson.