Snatterier stort problem för handeln
Varje dag snattas det för ungefär 100 000 kronor i Norrköping. Det är ett jätteproblem för samhället menar organisationen Svensk Handel.
Det är svårt att komma åt problemet med snatterier anser Carina Petersson som är avdelningschef på Coop Forum i Norrköping. För mycket förebyggande åtgärder skulle göra det obekvämt att handla för ärliga kunder. FOTO: ANDREAS SKOGH
Foto:
- I och med att det är så stora tal så är det kunden som får betala det här med höjda priser.
Sedan den första januari i år fram till i lördags hade 768 anmälningar om snatterier lämnats in till polisen i Norrköping. I de anmälningarna ingår förutom Norrköping även anmälningar från Finspång, Söderköping och Valdemarsvik. Men enligt Svensk Handel är de 768 anmälningarna bara toppen av ett isberg. Det är bara fem till tio procent av snatteribrotten som polisanmäls. Resten upptäcks aldrig.
Rolf Bengtsson säger att ungefär en procent av handelns omsättning försvinner på grund av snatterier. Det innebär att det varje dag snattas för ungefär 100 000 kronor i Norrköping. Men det är svårt att göra något åt problemet.
- Vad man än gör för åtgärder så är det någon som lär sig hur man går runt det, säger Carina Petersson som är avdelningschef på Coop Forum på Ingelstaområdet i Norrköping. Det är svårt att se hur man ska komma till rätta med det helt och fullt. Det är omöjligt.
Snattare i alla åldrar
På Coop Forum har man bland annat butikskontrollanter och kameraövervakning för att minska antalet stölder. Men enligt Carina Petersson går det inte att sätta in hur mycket åtgärder som helst.
- Man känner att man skulle vilja komma åt det, säger hon. Men sedan ska det ju vara trivsamt att handla för de som vill handla hos oss.
Antalet snatterier håller sig på en jämn nivå under hela året. Till skillnad från till exempel fickstölder sker ingen speciell ökning på sommaren.
Det kanske är lätt att tro att det framför allt är ungdomar som begår den här typen av brott. Men det är egentligen svårt att säga vilken ålder en snattare har.
- Det varierar i högsta grad, säger Mikael Kinnå som är länsvakthavande befäl på polisen. Det är allt från riktigt gamla pensionärer till ungdomar och hela spektret däremellan.
Ligor som snattar
Som exempel kan nämnas att i fredags följde en butikskontrollant efter två 12-åriga tjejer som stulit varor inne på Ica Maxi och Coop Forum. På parkeringen satt en kvinna i 30-årsåldern och väntade på barnen. I bilen fanns stulna varor. Polisen tror att kvinnan sagt åt barnen att stjäla.
Det finns också ligor som specialiserat sig på snatterier. Varorna som stjäls säljs vidare. Svensk Handel har lyckats spåra snattade varor som sedermera dykt upp i småbutiker som drivs av oseriösa affärsidkare. Men enligt Rolf Bengtsson är det än så länge bara Stockholmsområdet som har den typen av organiserade snatterier.
Carina Petersson säger att där hon arbetar är det framför allt kläder och skor som stjäls. Enligt Svensk Handel snattas det varor från allehanda varugrupper, men ofta stjäls kosmetika, kläder och livsmedel.
Rolf Bengtsson tror att ett sätt att komma åt problemet är att få samtliga affärer, och inte bara de stora kedjorna, att konsekvent polisanmäla alla snatteribrott som upptäcks. Affärerna har blivit mycket bättre på att polisanmäla snatteribrotten än de var för några år sedan, men de skulle ändå kunna lämna in fler anmälningar.
- Vi vet att anställda och ägare ser väldigt mycket mer än de anmäler, men de orkar inte, säger Rolf Bengtsson.
Polisanmälan viktig
Straffen för snatteribrott är låga. Då kan det tyckas vara meningslöst att gå hela vägen till domstol för att få saken utredd. Men enligt Rolf Bengtsson är polisanmälan enda sättet att få rättsväsendet att inse att snatterier verkligen är ett problem.
- Vi försöker ju uppmärksamma både polis och åklagare att ta tag i problemet, men det blir bara i kampanjer, säger han.
Rolf Bengtsson efterlyser också förenklade rättsprocedurer där en snattare skulle kunna få en böteslapp direkt när han erkänt sitt brott istället för en utdragen tingsrättsprocess. Förfarandet skulle då likna det som drabbar en bilist som kör lite för fort.
Dessutom vill han sänka beloppsgränsen mellan snatteri och stöld. Idag ligger gränsen på 800 kronor. Om den sänktes och fler åtalades för stöld istället för snatteri skulle fler dra sig för att stjäla.