Det visar statistik från Svenska störningsjouren som SBC tagit del av.
Resultatet är kanske inte så förvånande – just dessa helger lockar många svenskar att fira lite extra.
Under den senaste tioårsperioden har antalet utryckningar till högljudda och störande grannar ökat för varje år. Fjolåret 2021 visade sig vara ett rekordår sett till antal klagomål bland grannar och april månad var allra värst.
– Att april toppat listan för flest antal utryckningar är föga förvånande då svenskarna brukar tycka om att fira in våren ordentligt under valborg, säger Therese af Jochnick, affärsområdeschef på Sveriges BostadsrättsCentrum, SBC.
De två senaste årens ökningar kan förklaras med coronapandemin. Svenskarna har helt enkelt tillbringat mer tid i hemmet än tidigare.
– Bostaden har fungerat som ett hemmakontor för många vilket gjort att ljud från grannarna upplevts störande även under dagtid, menar Therese.
Historiskt sett har januari varit den månad med flest utryckningar på grund av störande grannar. Lugnast har det varit i september om vi ser till åren 2013–2021.
– Oavsett när anmälan om störning kommer in är det viktigt att styrelsen tar frågan på allvar och i ett tidigt skede för en dialog med bostadsrättsinnehavaren. Vid klagomål från grannar är det nämligen styrelsens uppgift att se till att störningen upphör. Om inga åtgärder vidtas kan en bostadsrättsinnehavare enligt bostadsrättslagen ha rätt att kräva kompensation i form av nedsatt avgift eller skadestånd, säger Therese af Jochnick.