Snart spelklart för familjen
Innerst inne, säger alla, är dom bara snälla. Både Plåtman, Fågelskrämman, Lejonet - och häxan. Nu är alla på plats - på lördag är det premiär på Trollkarlen från Oz med alla sina figurer från sagan.
Häxan Stina von Sydow, vacker men ...
Foto:
För det är ju storm och flickan Dorothy förs bort och alla dessa märkvärdiga djur och människor hon möter kanske ändå är möjliga.
- Hursomhelst en historia på flera plan, säger Wigren. Så den ska vara lika givande för stora som för små. Först är det en promenad in i sagans värld, men så handlar det om identitet och vad som är trygghet också. Och hur en flicka på elva och ett halvt har en dröm ...
För press och tv spelades igår upp en riktigt yvigt bullrande jitterbuggscen där de flesta var med, tolv vuxna och fem barn ska det vara, många gick åt till en kolossalt färgsprakande och maskerad insekt som kallas jättejitterbug. Scenografen Magnus Möllerstedt är nog den som ligger bakom idén. Stora svarta sjok i svart med en flod av glitter som fond var vad han visade igår. Scenen snurrar och framför, nedsänkt, sitter en hel orkester, Janne Lindstedt leder och har bearbetat musiken. Förmodligen får vi höra praktnumret Over the rainbow.
Danserna har gjorts av Mattias Carlsson som visat att han kan själv, en kille som redan hunnit med flera musikaler på Östgötascenen.
En rad skådespelare därtill. Sven Angleflod klagar över att han bara har halm i huvudet, han är ju Fågelskrämman och har ingen hjärna, vi ser Lejonet som görs av Jesper Barkselius, Djurens konung som är en rätt skraj typ, en annan är Plåtman som söker sitt hjärta, Claës Weinar nämligen. Här är Maria Olofsson, Bo Höglund, Leif Agrér, Tobias Almborg, Conny Vakare, en återbördad Berit Tancred och en mycket vacker - åtminstone så länge hon är tyst - svartvit häxa som görs av Stina von Sydow.
Självaste Dorothyrollen görs av två flickor med utbildning från Göteborgs musikalskola, Reidun Saether och Josefina Ohlsson. De alternerar och det gör också barnen i föreställningen, elva stycken som jobbar olika kvällar.
Så ska det vara kråkor som retas och äppelträd som pratar och åtminstone så här, på repetitionsstadiet, verkar alla ha väldigt roligt.
Trollkarlen från Oz skrevs en gång som bok av L Frank Baum och har nu fått en ny översättning av Sven Hugo Persson.
Pjäsen kommer att ges för mellanstadiebarn i större delen av länet och gratis för den skolåldern i Norrköping. Till Linköping kommer den under nästa spelår.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!