Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Snart slutpratat med Moldavien

Snart kan det vara slutpratat med någon i Moldavien för den som beställer färdtjänst. Vikbolands taxi har nämligen fått uppdraget att driva beställningscentralen för både Linköping och Norrköping. Men det är ett beslut som kan komma att överklagas.

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2008-08-27 03:00
För bara någon vecka sedan skrev Folkbladet om hur färdtjänstresenärer riktade kritik mot att beställningscentralen för färdtjänst till viss del bemannas av personal i Moldavien. Men snart kan det vara slut på det. I måndags fattade nämligen Linköpings och Norrköpings kommuner, samt Landstinget i Östergötland, beslut om att Vikbolands taxi ska få ta över driften av beställningscentralen. Idag är det företaget Samres som innehar den.. Turerna har varit många och långa sedan den nya upphandlingsomgången av beställningstjänsten för färdtjänst i vintras. Beslutet då, nämligen att ge Samres uppdraget i fem år till, överklagades till länsrätten av Vikbolands taxi. Länsrätten gav Vikbolands Taxi rätt. Rätten menade att vissa krav som ställdes på den som skulle driva beställningscentralen inte fick ställas i just den del av upphandlingen som det hade gjorts. Kommunen ansåg annorlunda och överklagade. Men även i kammarrätten fick Vikbolands Taxi rätt. Kommunerna och landstinget har sedan dess gjort om utvärderingen.Kan överklaga
- Vi har nu fattat beslut att inrätta oss efter det som rätten kommit fram till, säger Krister Thorell, upphandlingschef för både Linköpings och Norrköpings kommuner. Tio dagar har Samres, och andra, på sig att överklaga beslutet. Och ett överklagande kan det bli.- Vår verksamhet rullar på som om inget har hänt, säger Björn Falk, vd för Samres. - Vi håller just nu på att läsa igenom beslutet och formulera ett överklagande, säger han vidare.Han säger att han inte har anledning att kritisera rättens dom, men menar att konsekvenserna av den missgynnat hans eget företag.Fortsättning följer alltså, vad gäller tvisten kring upphandlingen.Vågar inte tro
Niclas Aronsson, vd för Vikbolands Taxi, vågar inte ta ut någon seger än. Turerna har varit så många att han inte vill tro något än. - Men om det nu blir så att vi får ta över driften, så har vi både lokaler och datasystem som gör det möjligt. De få som finns kvar som anställda av Samres i Norrköping kan få anställning hos oss om de vill, säger Niclas Aronsson. Han har kämpat för beställningscentralen i främst Norrköpings kommun under många år.- Det är ju vi som kör bilarna åt de personer som behöver färdtjänst. Då borde det rimligen vara vi som tar emot beställningarna, säger han.Avtalet mellan kommunerna och taxibolaget gäller i fem år och kommer att träda i kraft sex månader efter att det undertecknats.
Samres har drivit beställningscentral för färdtjänst sedan 1998. Tidigare har anställda funnits på många platser i landet, bland annat Norrköping. I våras sa företaget upp ett antal i Norrköping och flera samtal som rings av färdtjänstbeställare hamnar istället i Moldavien, där företaget också finns. Linköping, Norrköping och landstinget gör gemensam upphandling av just beställningscentralen av färdtjänst för att det på så sätt blir billigast. Innan 1998 var det brandförsvaret som ansvarade för färdtjänstbeställningar och ännu tidigare var det taxibolagen själva.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om