Snart ska Strömsholmens framtid avgöras
NORRKÖPINGI den allra fagraste höstskrud, men ack så tömd på innehåll, vilar här den gamla holmen mitt i Strömmens milda flöde.Strömsholmen ? den som Norrköpings kommun nu vill höra folkets röst om.
Skönt inramad av vattnet är pärla Strömsholmen mellan broarna. Och vad som ska hända med holmen ska nu diskuteras. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto: Fotograf saknas!
I alla tider har den funnits... kanske man tror. Men det har den ju faktiskt inte alls, Strömsholmen har stadens år 1670 inköpta mudderverk att tacka för sin tillkomst.
Där muddermasorna lämpades av formades den lilla ö, som först kallades för Bykholmen och längre fram i tiden Strömsholmen. Till en början inrymdes här en segelduksfabrik, om förlustelser blev det inte tal förrän kring mitten av 1800-talet.
Och nu ska alltså planeras för nya trevligheter, i det nya årtusendets Norrköping. Men vilka då? ? ja, det är det, som vi nu ska resonera om.
<span class=rub>Norrköpingsborna har bestämda åsikter om Strömsholmen</span>
<span class=ing>NORRKÖPING
Idéerna som förts fram om Strömsholmen är, även om det kan låta paradoxalt, både många och få.
Nästan alla pekar de nämligen i samma riktning. En trevlig oas mitt i stan är vad folk vill ha; park och servering och kanske något till.</span<
Trots vad som framförts från en del företrädare är det nog fullständigt klart vad Norrköpingsborna inte vill ha. Nämligen lyxbostäder på Strömsholmen, bevare oss för det. Säger nästan alla.
I dag finns bara Roddklubben där, och den ska också få vara kvar ? här finns knappast några avvikande meningar. Roddhuset är mysigt, verksamheten perfekt för miljön.
Och i övrigt: Parkmark ska finnas, på Strömsholmen ska man kunna strosa runt och njuta av årstidernas gång längs Strömmen i våra hjärtan. Ingen tvekan om den saken heller.
<B>Öppet året om</B>
Kafé/restaurang, med öppethållande såväl sommar som vinter, hör till det som alltid önskas. Mer speciella varianter finns även, en viss kvinna deklarerade som den mest självklara sak i världen att här ska ?naturligtvis? vara ett japanskt tehus ? och ingenting annat.
Sommarteater och allsång är sådant som också nämnts genom åren. Minigolfen, som mången förknippar med Strömsholmen men som faktiskt bara fanns där från 80-talets början och något decennium framåt, är annat som väl gärna tänkas kan.
<B>Vildvuxna planer</B>
I liknande banor har idéresonemangen, i det stora hela, gått. Att några stollar härförleden ville förlägga brandstation till Strömsholmen kan väl lämnas fullständigt därhän, likaväl som de där vildvuxna idéerna om ett internationellt kasino på holmen.
Mer substans är det då i tankarna på en gång- och cykelbro över från Saltängsgatan. Som visserligen ligger på is, men inte på något vis avförts.
En sådan bro lär kosta en del, eftersom det ju måste vara en läcker skapelse i denna delikata miljö. Men då skulle Strömsholmen bli en skön del av ett nytt trivsamt stråk.
<B>Kanske boule</B>
Sen kan konceptet säkert utvecklas ytterligare. Skulpturpark har nämnts. Kanske boulebana. Och vad som nu därutöver kan framkomma i de arbetsgrupper, som ska tillsättas.
Men frågan är, om kommunen ? när nu Norrköpingsborna ska tillfrågas i stor stil ? får veta så mycket mer än som redan är känt. En som träffat mycket folk är Destination Norrköpings förre VD Reidar Svedahl, stadens idéspruta nummer ett under sina år här:
? Jag har varit ute på hundra möten med Norrköpingsbor, och den i särklass vanligaste frågan var då ?Det ska väl inte bli bostäder på Strömsholmen??.
? Så jag kan säga med hundra procents säkerhet att det allra dummaste politikerna kan göra, det vore att bygga bostäder på Strömsholmen. Då skulle man totalt köra över folkviljan.
Och vad ville folket på mötena ha i stället då?
? Strömsholmen som en liten mysig oas. Något ställe att fika på, med mat och dryck, kunna
se ut över vattnet. Folk gillar vatten. Och så möjlighet att
strosa runt, säger Reidar Svedahl.
<span class=rub>Nu ska idéer fram om holmens framtid</span>
<span class=ing>NORRKÖPING
Vad som ska hända med Strömsholmen, det ska nu alltså börja diskuteras. På torsdag blir det offentligt möte i frågan.
? Vi vill att folk själva ska kreera idéer, det ska inte målas upp några färdiga bilder från kommunens sida, säger stadsbyggnadsdirektör Hans Revenhorn.</span>
För några månader sedan var annars tankegången, att kommunen först skulle låta göra en analys av Strömsholmens förutsättningar. Med den skulle man sedan gå ut till Norrköpingsborna.
Det nya, proklamerat av kommunalrådet Eva Andersson strax före valet, är att man först ska vända sig till folket ? helt förutsättningslöst. Inga utredningar, inga förslag från kommunen. Sådant får komma senare.
Arbetsgrupper
? Vi ska starta arbetsgrupper, dit intresserade får anmäla sig. Där ska man också kunna få experthjälp, säger Revenhorn.
Arbetet i dessa grupper ska pågå fram till juni nästa år och därefter resultera i en utställning om Strömsholmen. Vad som sedan ska hända får man se. Någon bestämd koppling till bomässan år 2006 finns inte längre.
Om och när något sedan ska hända är höljt i framtidens dunkel. Det kommer ju också att handla om att ha råd med de satsningar, som man vill göra.
<B>Tycka till</B>
Men tycka till ska vi alltså nu få göra, när tvisten med arrendatorerna av restaurangen äntligen är bilagd.
I den processen vill, givetvis, även Folkbladet vara med. I dag ska vi titta på vad Strömsholmen innehåller i dag, och vilka framtidsideér som hittills framförts.
Sedan återkommer vi endera dagen med holmens historia ? och med fler idéer om det framtida bruket.
<span class=rub>Efter 70 år är roddklubben trognaste hyresgästen</span
<span class=ing>NORRKÖPING
Restauranger här på holmen har både brunnit och rivits, minigolf och annat har kommit och gått.
Men Norrköpings Roddklubb har bestått. Sedan 1932 har det vackra klubbhuset gett karaktär åt Strömsholmens ände nedströms.</span>
Det gör sig ju så bra från Hamnbron, det mörkbruna trähuset med rotunda och vita fönsterbågar. Här förvaras roddbåtarna, en- och tvåmansfarkoster, som helger och kvällar tas fram för rodd bort mot Karlsro och Herstaberg, genom lugna och sköna vatten.
? Då har vi fem-sex båtar ute, omtalar roddchefen Fredrick Hjelm. Största gruppen medlemmar är runt 30 år, sedan har vi också en grupp omkring 60.
<B>Sedan 1880-talet</B>
Däremot är det, även här, svårt att få med ungdomen. Men Roddklubben lever, liksom den gjort alltsedan år 1883 då den grundades av fabrikören Fredrik Nyborg. I dag är den kommunens näst äldsta idrottsförening.
I början låg båthuset invid Röda stugan ute på Hospitalsholmen, den som betydligt längre fram i tiden skulle genomborras av Lindökanalen. Anknytning till Strömsholmen fanns faktiskt redan i begynnelsen; mot slutet av 1800-talet drev Roddklubben skridskobana på vinterisen där omkring.
När sedan, in på 1930-talet, hamnkajen byggdes ut över Hospitalsholmen då ritade ingenjören Gustaf Carlsson nytt båthus på Strömsholmen åt klubben. Som nu befunnit sig i 70-års tid på just denna plats, där den sedan länge blivit till en institution.
<B>Stora framgångar</B>
På väggarna i klubblokalen hänger gamla bilder från Hospitalsholmen samman med vittnesbörd om klubbens större framgångar: Distriktsmästare 1923, svenska juniormästare 1953. Idag det dock motionsrodd, som man ägnar sig åt.
? Vi har interna tävlingar, klubbmästerskap och så, förklarar Fredrick Hjelm. Vi brukar ha som mål att komma iväg på någon motionstävling varje år, men det är inte alltid det blir så. Visst finns det möjlighet till elitsatsning, men vi har inte underlaget för det.
Jan Blomés far var mångårig ordförande i Norrköpings Roddklubb, och hans egna minnen sträcker sig tillbaka till mitten av 60-talet.
? På 70-talet var det drag på Strömsholmen, när Kingis hade restaurangen här. Det var full fart, men för vår del hade vi en del problem med inbrottsförsök och sådant.
<B>Ypperligt läge</B>
? Nu är det alldeles lugnt här, det är bara vi och kommunen som har nyckeln hit till Strömsholmen.
Läget kan ju inte gärna vara bättre, utsikten från det rundade klubbrummet är supe
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!