Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Snart måste vi fimpa ute

Statens folkhälsoinstitut undersöker nu i vilka andra miljöer, där rökstopp kan införas. Tågperronger, inom hemtjänsten och på uteserveringar är exempel på sådana miljöer.
- Förbjud skiten helt, tycker Julia Finnbäck som just har klivit av tåget och kommer blossande på en cigarett.

Julia Finnbäck har inget emot att rökares frihet begränsas ytterligare.

Julia Finnbäck har inget emot att rökares frihet begränsas ytterligare.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2010-05-18 03:00

Om Statens folkhälsoinstitut får som myndigheten vill, så kommer det kanske i framtiden inte längre att vara tillåtet att röka på tågstationen. Julia Finnbäck har inget emot detta, trots att hon själv är rökare.

- Jag är inte förbannad över förslaget utan förstår om folk inte tycker att det är trevligt att få rök på sig. Det tycker inte jag heller, säger Julia Finnbäck.

Diskriminerade
Även taxichauffören Maud Andersson röker på perrongen, medan hon väntar på körningar. Hon gillar inte folkhälsoinstitutets idéer.

- Jag håller på att försöka sluta men jag gör det för att jag själv vill, inte för att någon annan säger åt mig att sluta, konstaterar Maud Andersson.

Hon tycker att rökare som grupp diskrimineras men hon förstår också människor, som inte vill utsättas för passiv rökning.

- Jag tycker själv det är äckligt att komma in i en hiss eller en trappuppgång, där någon har rökt, säger Maud Andersson.

Inget lagstöd
Även på äldreboendet på Sankt Persgatan 134, har både arbetsledning och anställda, synpunkter på folkhälsoinstitutets idéer om ett rökstopp på sin arbetsplats.

- Det finns flera i personalen som är icke-rökare, och som tycker att det är jobbigt att gå till brukare som röker. Några får till exempel svårt att andas. Men det är inte ett jättestort problem, utan går att lösa genom att personalen byter uppdrag med varandra, säger Emma Rosén, enhetschef.

Eget boende
Hon konstaterar att rökande brukare är ett större problem inom hemtjänsten, där de är fler till antalet och där personalen inte har några bra möjligheter att kunna byta arbetskläder, efter att ha varit hos rökande vårdtagare.

- Vi måste också komma ihåg att alla våra brukare, både de boende här i huset och ute på stan, bor i eget boende och det finns inget stöd i lagen, som säger att de boende inte får röka när vi är där, säger Emma Rosén.

Feströkare
Undersköterskan Mona Johansson berättar om balansgången med personal som inte själv röker, men som måste hjälpa boende som röker och kanske till och med hålla i cigaretten. Personalen däremot får inte längre röka på arbetstid, efter ett beslut i kommunens personalutskott. Förbudet omfattar alla kommunanställda.

- Människor som bor här måste få forstätta att göra det som de vill. För många kan rökningen vara det enda som de har kvar, men visst är det ofräscht att komma ut från boende som har rökt, berättar undersköterskan Lotta Lindholm. Hon är själv feströkare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om