Elbolagen har under en längre tid flaggat för kraftigt höjda elpriser, något som naturligtvis blir kännbart ju kallare det blir.
Energiexperter har räknat ut att månadskostnaden för en normalstor östgötsk villa med 20 000 förbrukade kilowatttimmar i månaden kan bli cirka 15 000 kronor – om man inte tillhör den lyckliga skara som sitter på gamla avtal som sträcker sig några år framåt i tiden.
– De som bundit sina avtal på tre år förra hösten kan väl kanske ses som vinnare, fortsätter Björn Persson. De sitter i en ganska god sits de närmaste två vintrarna.
För många andra väntar bistra tider och många har vänt sig till sin elleverantör för råd.
Bara under augusti månad hade Eon 100 000 kundförfrågningar hos sina centraler i Norrköping, Malmö och Sollefteå.
– Vi har 200 anställda i supporten, men vi har en plan att öka med ytterligare 50 anställda. Det är väldigt många som ringer till oss och vill prata om sina elavtal, berättar Björn Persson.
–Det är en situation med skenande priser som vi definitivt inte tycker om. Som elhandelsföretag är vi inte heller några stora vinnare. Vi köper in elen dyrt och har ett fast påslag gentemot kunderna.
Som chef hos tyskaägda Eon, världens största privata energikoncern, har han inte någon tröst att ge, eller för all del inte något hopp om att elpriserna plötsligt ska sjunka till tidigare nivåer.
– Jag kan bara hänvisa till vår hemsida, eon.se, där det finns tips och idéer om hur man kan spara in på sin elkonsumtion.
Han nämner möjligheten att teckna avtal om timpris, vilket kräver både engagemang och flexibilitet. Men den som kan tänka sig att tvätta, diska eller duscha nattetid kan spara.
– Det är en ganska liten andel av våra kunder som kör timpriser, men man märker ett växande intresse för såna avtal.
Varberg Energi gick nyligen ut med råd till sina kunder att ha åtminstone 50 000 kronor i buffert för vinterns elräkningar.
– Det är inte vår strategi att komma med den typen av inspel. Sedan är det aldrig fel att ha någon form av sparkapital, säger Björn Persson.
Som välkomnar regeringens beslut om att avsätta 90 miljarder till stöd för de företag och privatpersoner som drabbas av ökade elavgifter.
När kommer vi att få normala elräkningar igen?
– Det är svårt att ge någon profetia nu när ovissheten är så stor. Man kan nog ändå räkna med att det kommer att vara så här en tid framöver.