Snart kan du vaccinera dig mot hjärtinfarkt

Vanliga riskfaktorer som rökning, övervikt och diabetes behöver inte vara de enda orsakerna till varför människor drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Forskaren Hanna Kälvegrens avhandling visar att det finns en vanlig luftvägsbakterie som kan orsaka dessa sjukdomar.

En vanlig luftvägsbakterie kan ligga bakom hjärt- och kärlsjukdomar, enligt forskaren Hanna Kälvegren. Foto: BJörn Larsson Ask/Scanpix

En vanlig luftvägsbakterie kan ligga bakom hjärt- och kärlsjukdomar, enligt forskaren Hanna Kälvegren. Foto: BJörn Larsson Ask/Scanpix

Foto:

NORRKÖPING2007-04-17 06:00
- Ett vaccin skulle kunna förhindra att bakterien tar sig ut i blodkärlen och påverkar den åderförkalkningsprocess som orsakar hjärt- och kärlsjukdomar, konstaterar Hanna Kälvegren
Tidigare studier visar att hälften av alla i 20-årsåldern har haft bakterien chlamydia pneumoniae. Eftersom bakterien är så ofta förekommande anser Hanna Kälvegren att det bästa vore om den kunde stoppas tidigt i människors liv, genom att vaccinera unga människor. Men Kälvegren betonar att det krävs fler studier som tydligt visar att bakterien är viktig för åderförkalkningsprocessen innan vaccinering blir aktuell.

Åderförkalkning
Hanna Kälvegren är forskare vid enheten för farmakologi vid Linköpings universitet. I fyra och ett halvt år har hon bedrivit sin forskning som visar hur bakterien chlamydia pneumoniae stimulerar den process som misstänks att leda till åderförkalkning. Genom provrörsförsök har Hanna Kälvegren sett hur bakterien stimulerar ihopklumpning av trombocyter och bildandet av reaktiva syreradikaler som leder till att den skadliga typen av kolesterol (LDL) oxideras. Denna oxidering misstänks inleda åderförkalkningen.
- Bakterien finns i hälften av åderförkalkningsplacken. Om man har haft bakterien är det större risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, konstaterar Hanna Kälvegren.

Försiktigt positiv
Det är åderförkalkning som orsakar hjärt- och kärlsjukdomar. Förkalkningen kan leda till att man drabbas av blodpropp som i värsta fall leder till stroke eller hjärtinfarkt. De vanligast orsakerna till att människor drabbas av dessa sjukdomar har annars med livsstilen att göra. Man har rökt, inte varit fysiskt aktiv och har fetma eller diabetes.
Ove Nilsson, överläkare på hjärtavdelningen vid Vrinnevisjukhuset, är försiktigt positiv
- Allt mer forskning visar att inflammationer och infektioner kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar. Men fram tills nu har inte denna forskning praktiskt lett till någonting, säger han.
Ove Nilsson understryker att det finns så många olika och ofta samverkande faktorer som kan orsaka just hjärt- och kärlsjukdomar. Förutom hittills nämnda faktorer visar forskning att psykisk stress, som att människor upplever att de inte kan kontrollera sin tillvaro eller förlusten av en närstående, också kan orsaka dessa sjukdomar.
Den 11 maj disputerar Hanna Kälvegren vid institutionen för medicin och vård vid Linköpings universitet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om