Det har varit full aktivitet på olycksplatsen hela helgen, dygnet runt. Och det har gått bättre än förväntat. Vagnarna var planerade att flyttas först klockan sex i går kväll, men kunde flyttas redan klockan elva på förmiddagen.
– Det tog drygt tre timmar att flytta ner vagnarna till Åby, men nu kan jag känna mig lugn och trygg, säger Yngve Handspik.
DiesellokEtt diesellok från Katrineholm och ett från Norrköping dels knuffade dels drog vagnarna ner till en uppställningsplats i Åby.
Kvar i Näkna är transformatorn och vaggan. Snyggt och prydligt står de nu uppställda på den terrass som byggts upp vid olyckplatsen.
– Vi har hela tiden haft tekniker som sett över att terrassen varit säker och att de stora lyftkranarna stått säkert. Säkerhetstänkandet har kommit i första hand, säger han och får medhåll av Claudio Skubla, pressinformatör på Banverket.
”Tråkiga lyft”
– Det har varit tråkiga lyft, men det är så det ska vara, förklarar han och visar oss runt på platsen.
Det har handlat om oerhört tunga lyft och eftersom vagnen är unik av sitt slag, den enda i Europa, har den studerats i detalj av tekniker för att lyften skulle vara säkra.
– Vi vågade inte flytta den på järnvägsspåret, utan kommer nu att demontera vaggan för att kunna frakta bort den med trailers, berättar Yngve Handspik.
De var rädda att den annars skulle fastna i tunnlarna vid Graversfors.
Spårade urDet var i söndags för en vecka sedan som ABB som skulle flytta en transformator, men transporten spårade av någon anledning ur i höjd med Näkna. Hela lasten, vagnen och transformatorn la sig över spåren och blockerade all tågtrafik. Sedan dess har platsen varit en arbetsplats.
Det största problemet var nog att marken runt spåren från början inte var tillräckligt stabil för så stora lyftkranar. Men med hjälp av 20 000 kubikmeter grus, det vill säga 2 500 lastbilsflak, har marken blivit fast.
ÅskådareArbetet har dagtid följts av en hel del åskådare som varit nyfikna på det storslagna arbetet. Trots leriga vägar och en svåråtkomlig plats kom det och gick folk hela tiden.
Efter klockan elva i går förmiddag kunde arbetet med att reparera spåren komma i gång på allvar.
– Vi började lite smått med det redan i går, men kommer nu att arbeta med båda spåren samtidigt, säger Handspik.
På tisdag beräknas spåren vara klara och tågtrafiken i gång.