Snart drar de ur sladden

I dag utökas konflikten mellan Elektrikerförbundet och deras arbetsgivarorganisationen, EIO.
Två av Norrköpings största elföretag finns med bland dem som inleder en blockad av nybyggnads- och ombyggnadsprojekt.
- Nu kommer inte särskilt mycket att märkas, först när alla våra jobb slår igen nästa vecka kommer många att drabbas, säger Claes Molander, fackligt ombud hos Skanska Electro AB som tillsammans med Östergötlands Elektriska AB ingår bland de tio företag i östra regionen som valts ut att delta i åtgärden.

I går jobbade montören Magnus Johansson som vanligt på Navestadskolan. Men om en vecka går inga Skanska-anställda som tillhör elektrikerfacket, SEF, till sina arbetsplatser på grund av den utökade blockaden.
FOTO: ANITA KJELLBERG

I går jobbade montören Magnus Johansson som vanligt på Navestadskolan. Men om en vecka går inga Skanska-anställda som tillhör elektrikerfacket, SEF, till sina arbetsplatser på grund av den utökade blockaden. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

NORRKÖPING2004-05-18 06:00
För en vecka sedan inleddes konflikten mellan SEF, Svenska Elektrikerförbundet, och EIO, Elektriska Installatörorganisationen, sedan den senare förkastat det bud som medlarnas givit om ett nytt installationsavtal och som SEF tackat ja till.
Oenigheten mellan parterna i avtalet har den här gången inte i första hand handlat om den ekonomiska delen - även om elektrikerförbundet vill ha mer än de fem procent som erbjudits - utan istället finns sprickan kring de så kallade pressade byggtiderna.
- Tyvärr vill inte arbetsgivarna ta i frågan om arbetsmiljön utan hänvisar till arbetsmiljölagen - som de aldrig följt tidigare, säger Sten Thunholm, Norrköpings ombudsman i El 31:an Öst.

Stressigt
I praktiken handlar det om att minska stressen för hela yrkeskåren.
- Byggen forceras och alla yrkesgrupper, snickare, målare, rörmokare m fl, jobbare nästan på varandra. Det blir inte särskilt effektivt. Om vi själva får planera skulle det fungera bättre. Tyvärr är det många som har en felaktig bild av jobbet eftersom vill bevara ackordet. Folk tror att det handlar om att göra klart snabbt för att få ledigt när det i själva verket handlar om att minska stressen genom planering, säger Michael Hauer, installationselektriker på Elektromontage i Söderköping.
Efter en veckas blockad på vissa uttagna arbetsplatser, bland annat ishallsbygget Cloetta Center i Linköping, och total övertidsblockad över hela landet, utökas alltså idag stridsåtgärderna från elektrikerförbundets sida och omfattar nu ytterligare tio företag i östra regionen, bland annat Skanska Electro AB och Östergötlands Elektriska AB.
- Just nu märks inte särskilt mycket för vår del. De jobb som pågår fortskrider som vanligt, men vi kommer inte att börja några nya projekt. Några planerade fanns inte för vår del, däremot vet vi inte hur många som hade tänkt höra av sig under veckan, säger Claes Molander, fackordförande på Skanska Electro AB.

Blockad
För vissa elektriker på Östergötlands Elektriska AB som utfört arbete på SSAB i Oxelösund startade blockaden för en vecka sedan.
- Nästa vecka lägger vi ned jobben på Gärstadverken i Linköping och i kvarteret Markatten i Norrköping. Arbetsläget för oss har annars varit ljusare än på länge, nu hade vi en hel del jobb igång. Normalt sett tar vi många jobb med kort varsel. Så exakt hur företaget kommer drabbas vet vi inte förrän på tisdag, säger Leif Fredriksson, fackordförande för elektrikerna på företaget.
Totalt kommer från och med idag cirka 200 medlemmar av elektrikerfacket i Östergötland, som också bland annat består av montörer, att vara drabbades av blockaden.
Hur drabbas vanliga människor?
- Akuta reparationer och service utförs som vanligt, men du kan inte beställa en installation av en ny kyl eller frys och få den utförd nu om vi är din leverantör, förklarar Claes Molander.
Måndag 18 maj blir det större skillnad.
Då stannar samtliga arbeten som Skanska AB och dess dotterbolag utför. Blockaden fortsätter tills parterna kommit överens - eller att SEF väljer att avbryta.
Om ingen lösning kommer till stånd, förstås.
- Just nu är dödläget totalt. Tråkigt. Det vore skönt om vi kunde sätta oss ned för att resonera, menar Sten Thunholm.
Montören Magnus Johansson håller med:
- Alla fackförbund i byggbranschen borde ta sitt ansvar, frågan om en vettig arbetsmiljö gäller ju många yrkesgrupper.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om